tag:blogger.com,1999:blog-1501666729815431336.post2193802836603873809..comments2024-03-18T20:27:59.994+01:00Comments on Kulinarne podróże: Buuz. Tradycyjne mongolskie sakiewki wołowe gotowane na parze. Kulinarne Podróże Electrolux! nat.http://www.blogger.com/profile/00316364915863619155noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-1501666729815431336.post-64941081825135147772020-11-26T10:05:41.675+01:002020-11-26T10:05:41.675+01:00Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
M...Ciasto:<br /><br />250 g mąki pszennej<br />150 ml ciepłej wody<br />Mięsne nadzienie:<br /><br />300 g mielonej wołowiny<br />1 cebula, bardzo drobno posiekana<br />3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę<br />3 - 5 łyżek wody<br />świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, pietruszka)<br />sól i świeżo mielony pieprz, do smaku<br />2 łyżki oleju<br />Przygotowanie:<br /><br />Wymieszać mąkę z ciepłą wodą, zagnieść miękkie, plastyczne ciasto (podobne jak na polskie pierogi). Odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło.<br /><br />Połączyć mięso z cebulą, czosnkiem i ziołami, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać trochę wody, żeby nadzienie było nieco „luźniejsze”.<br /><br />Ciasto rozwałkować na oproszonym mąka blacie na ok. 0,5 cm placek, za pomocą szklanki powycinać kółeczka. Każde rozwałkować na cienki placuszek o średnicy mniej więcej 7 cm, na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić sakiewkę u góry.<br /><br />Spód każdego pierożka zamoczyć w oleju, a następnie układać je na sitku naczynia do gotowania na parze, tak, żeby pierożki się nie stykały. Parować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podawać gorące.zakreconyjakprecelekhttps://www.blogger.com/profile/03881532444429570566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1501666729815431336.post-20002991819312491902015-07-13T12:50:42.787+02:002015-07-13T12:50:42.787+02:00wow jaki maja genialny ksztalt!!wow jaki maja genialny ksztalt!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04974875704415987623noreply@blogger.com