piątek, 22 lipca 2011

Indyjskie smaki. Chole Palak.



Chole Palak to nic innego jak fasolka garbanzo znana w Polsce pod nazwą ciecierzycy (chole) i świeży szpinak (palak) – tyle że po Indyjsku :)


Zapewniam Was, że gdy już raz skompletujecie sobie wszystkie potrzebne przyprawy, dania kuchni Indyjskiej staną się nie tylko bardzo dostępne, ale również szybkie i naprawdę proste w przygotowaniu.


A efekt zawsze zadziwia bogactwem smaku.
Jest dla mnie coś magicznego w Indyjskich aromatach ... 


Bardzo, bardzo polecam :)






Chole Palak
/ porcja dla dwóch – trzech osób/
źródło: ten przepis

1 opakowanie/puszka fasolki garbanzo - ciecierzycy ( chole )
3 garście liści szpinaku ( palak; użyłam baby spinach )
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok. 5 cm kwałek świeżego imbiru
1 zielona papryczka chili
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren kuminu indyjskiego
1 łyżka mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki czerwonej mielonej papryki
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mieszanki garam masala


Pomidory, imbir i zielone chili miksujemy na gładką masę / najlepiej użyć do tego celu ręcznego blendera /

Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy nasiona kuminu i czosnek. Gdy zaczną ‘pękać’ dodajemy kolejno: puree pomidorowo – imbirowe, kolendrę, kurkumę, czerwoną paprykę, i gotujemy całość ok. 4 – 5 min na średnim ogniu.

Gdy woda z pomidorów nieco odparuje, dodać szpinak oraz dosolić do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać ½ szklanki wody / ja zawsze dodaję, N. / Gotować pod przykryciem 7 – 8 min.
Na samym końcu dodać fasolkę garbanzo i mieszankę przypraw garam masala.

Podawajmy gorące, z ryżem lub chlebkiem naan.

Smacznego!







13 komentarzy:

  1. zgadzam się z każdym słowem tego posta :) Raz zakupione przyprawy, otwoerają nam drzwi do wielu dań kuchni wschodu. :) Wspaniałe danie, jestem uzależniona od kuminu

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda przepysznie, chętnie bym je przyrządziła, ale nie wiem czy znajdę fasolkę garbanzo (przyznam, że pierwszy raz o niej słyszę). Przeszukam półki w sklepach i zobaczymy co znajdę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy fasolka garbanzo to nie po prostu ciecierzyca? :) Bardzo smaczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie skomponowany posiłek. Aromaty tych przypraw są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam hinduska kuchnie - nic dziwnego, ze moja polka z przyprawami ugina sie od roznej masci sloiczkow i paczuszek :) Takie proste skladniki, a odpowiednio doprawione nabieraja zupelnie nowego charakteru...

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawe danie na tą letnią niepogodę:))) na pewno by mnie rozweseliło:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fuchsia,
    o faktycznie! Teraz to sprawdziłam i już dopisuję notkę w poście: fasolka garbanzo = ciecierzyca :)
    Dzięki za uwagę! :)

    Nemi,
    właśnie się dowiedziałam że fasolka garbanzo to po prostu ciecierzyca... :) Siedząc w Norwegii i kupując tutejsze produkty jakimś cudem się nie zorientowałam... :)

    vanilla,
    ja też! Zapach kuminu jest naprawdę magiczny :)

    Kamila,
    dziękuje ;)

    Paula,
    dziękuję ;))

    Maggie,
    ja już sobie od dawna obiecuję że wykombinuję porządną półeczkę, która wszystkie te cuda pomieści =)

    goh,
    spróbuj! Jest naprawdę pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. piekne zdjecia:) a te smaki... az slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie aromatyczne!
    och, pięknie się prezentuje.
    aż zgłodniałam na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne widoki!
    Tyle smaków i aromatów naraz...

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się ta potrawa - bardzo lubię ciecierzycę , szpinak i indyjskie smaki - koniecznie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania, zapachy unoszące się podczas ich przygotowania są obłędne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!