Nigdy nie przepadałam za s e l e r e m (delikatnie mówiąc.. )
Uważałam, że jest zwyczajnie b r z y d k i i ... niedobry. A już na pewno z u p e ł n i e niepotrzebny.
Bo co można zrobić z takiego selera?! No, ewentualnie byłam w stanie zdzierżyć go jako jedno z warzyw do gotowania wywaru :)
Ale :)
Przepis w najnowszym numerze magazynu Smak, tak mnie zachwycił, że postanowiłam spróbować. Przepis na p i ę k n ą zimową zupę krem z selera i ziemniaków.
Uszlachetnioną dodatkiem oliwy truflowej i whiskey.
Kompozycja doskonała!
Chyba oswoiłam seler... :)
Swoją drogą - na stole z i m o w a zupa a za oknem dziś... WIOSNA (!?)
U Was też..?
Zupa krem z selera z
whisky i oliwą truflową.
/Przepis z z lutowego numeru magazynuSmak/
½ kg ziemniaków /obrane pokrojone w kostkę/
2 średniej wielości
selery /obrane, pokrojone w kostkę/
5 szalotek /posiekanych/
oliwa z oliwek
oliwa truflowa /opcjonalnie odrobina pasty truflowej/
1 gałązka świeżego
tymianku
250ml śmietanki 30%
200 ml whiskey /użyłam Bourbona Clarke's/
200 ml whiskey /użyłam Bourbona Clarke's/
sól i świeżo mielony
pieprz, do smaku
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotki i smażymy
do zeszklenia.
Dorzucamy ziemniaki, seler, gałązkę tymianku, zalewamy
bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut ).
Całość miksujemy na gładki krem. Dolewamy śmietankę, whiskey i oliwę
truflową. Solimy i pieprzymy do smaku ( użyłam
świeżo mielonego, kolorowego pieprzu i soli morskiej).
Podajemy z kilkoma kroplami oliwy truflowej, posypane kolorowym
pieprzem i kilkoma listkami świeżego tymianku.
Smacznego!
Śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńTak, śmietanka kremówka 30% zawartości tłuszczu :)
UsuńZnakomita!
OdpowiedzUsuńinspirujące połączenie.
OdpowiedzUsuńMMmmm, zupa wygląda pysznie i jakie ładne zdjęcia. Zobacz, jaki seler potrafi być ładny :).
OdpowiedzUsuńDziś u mnie słoneczko, ale słuchając prognozy pogody jestem przerażona, bo zapowiadają na weekend śnieżyce...:(
Pozdrowienia :)
bardzo ciekawe składniki i połączenia:)
OdpowiedzUsuńTo może i ja go w końcu oswoję:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie!
Też niedawno oswoiłam seler w zupie :) Całkiem niestraszne warzywo :)
OdpowiedzUsuńjaki wykwintny pomysł na selera, podoba nam się! :)
OdpowiedzUsuńhave a peek hereclick here for info this contentGoing Here see it hereread
OdpowiedzUsuń