Makaron. Najprościej.
Jeden z tych, które smakują mi zawsze.
Kwintesencja włoskiej kuchni. Czystość i prostota smaków.
Wystarczy nie przypalić czosnku :)
Jeśli jakimś trafem, jeszcze nie jedliście - naprawdę polecam! :-)
* * *
Aglio, olio e peperoncino.
/porcja dla dwóch osób/
ok 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)
oliwa (warto użyć oliwy naprawdę dobrej jakości)
1 suszona papryczka peperoncino
4 ząbki czosnku, pokrojone na cieniutkie plasterki
duży pęczek świeżej pietruszki, posiekanej
sól, do smaku
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek. Smażymy na wolnym ogniu aż nabierze złotobrązowego koloru ( uwaga! Nie może być ciemnobrązowy, ani tym bardzie przypalony… Cała potrawa zrobi nam się g o r z k a ..).
Wrzucamy skruszoną palcami pepperoncino i pietruszkę, smażymy jeszcze ok 1 min. Na patelnię wykładamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, by cały pokrył się aromatyczną oliwą.
Podajemy gorące.
Jemy z uśmiechem, najlepiej w towarzystwie :)
Smacznego!
Również lubię i polecam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam: www.tandmpodrozniczo.blogspot.com
najprostsze i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony, do wykorzystania w najbliższej przyszłości ;-)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo! :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć! Prosto i pysznie:))
OdpowiedzUsuńProsto, klasycznie, pysznie. Zdjecie powala!
OdpowiedzUsuńpycha, klasyka, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenia są najwspanialsze, zawsze gdy tylko urośnie w ogródku pietruszka biegnę ją zerwać i przyrządzam podobnie tylko zamiast papryczki dodaję posiekane, podprażone orzechy włoskie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i potwierdzam, że pyszne. Mąż nie mógł się nadziwić, że tak mało składników, a tak dużo smaku!
OdpowiedzUsuńTakie proste, takie szybkie i ... takie pyszne. Zwykle przygotowuje się ze spaghetti albo bucatini. Ale z tagliatelle też ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, tanie i bardzo smaczne czyli to co lubimy w naszej Drukarni!!
OdpowiedzUsuń