Pamiętam jak robiłyśmy je z Mamą.
Kolorowe, faszerowane jajka. Z koperkiem, z curry, z ziołami.
Tuż przed wielkanocnym śniadaniem.
Zawsze kilka rodzajów, bo w zasadzie można zrobić nadzienie ze wszystkiego.
Dziś bazyliowe - ze świeżą bazylią i zielonym pesto.
Oczywiście możecie pokusić się o własne pesto, byłyby jeszcze lepsze! Ja niestety nie miałam czasu, zadowoliło mnie włoskie, ze słoiczka.
Odrobina przypraw i kiełki do dekoracji.
Wykorzystałam kiełki buraka, mają najpiękniejszy kolor! Śmiało możecie też użyć kiełków rzeżuchy czy rzodkiewki. Lub jakich tylko chcecie.
Smacznego!
Jajka faszerowane na stół Wielkanocny.
/porcja na 2 faszerowane jajka/
3 jajka, ugotowane na twardo
1 - 2 łyżki majonezu
2 łyżeczki zielonego pesto
kilka drobno posiekanych liści bazylii
odrobina soli i pieprzu, do smaku
garść ulubionych kiełków - użyłam kiełków buraka
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, delikatnie wyciągamy żółtka.
W miseczce rozgniatamy widelcem żółtka z majonezem, dodajemy pesto i bazylię. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotowym farszem napełniamy połówki białek.
Na górze układamy kiełki.
Smacznego!
Piękne te jajeczka. Ślicznie będą wyglądały na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńUściski Nat, radosnych Świąt Wielkanocnych :*
Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
OdpowiedzUsuńpełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego nastroju i serdecznych spotkań z najbliższymi!