środa, 5 listopada 2014

Pieczony łosoś z czosnkiem i rozmarynem (Baked salmon with garlic and rosemary).




Dziś całe 17 st C i piękne s ł o ń c e pozwala skutecznie zapomnieć o nadchodzącej zimie. 
Jest mi d o b r z e, i mam tylko nadzieję że taka aura utrzyma się jak najdłużej! 

Pokażę Wam banalnie prosty przepis na  ł o s o s i a  z piekarnika. 
Bardzo, bardzo w moim stylu, minimum składników i proste, czyste smaki. 

Rybkę tą jedliśmy już jakiś czas temu razem z Dominyką - naszym ostatnim gościem z Couchsurfingu. Fantastyczna osoba, odważna i pełna pozytywnej energii! 
Przywiozła nam z Francji cudowny, świeży rozmaryn, i razem, po 22:00 robiłyśmy w kuchni tą rybkę. 
Gadając i gadając, bo zatrzymała się tylko na jeden wieczór, a wciąż tak wiele było do opowiedzenia. 
Do tego wino i ryż gotowany na sypko. 
Uśmiechy na twarzach. 

I  k o n i e c z n i e wykorzystajcie oliwę z dna naczynia! Jest c u d o w n a , idealnie przesiąknięta wszystkimi smakami! My, szczodrze polewaliśmy nią i łososia i ryż. 

Polecam! 


•                •               •



Pieczony łosoś z czosnkiem i rozmarynem
( porcja dla trzech osób )


3 kawałki łososia (dzwonki albo filety)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę (tak aby przykryła dno), układamy gałązki rozmarynu. Na nich, delikatnie kładziemy rybę, solimy i pieprzymy do smaku, nacieramy czosnkiem. 
Na wierzchu układamy pozostały rozmaryn. 

Pieczemy ok 7 - 10 min, aż łosoś się zetnie, a rozmaryn z góry będzie niemal chrupki.


Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, lub z kawałkiem świeżego pieczywa. 


Smacznego! 





•                 •                 •



Baked salmon with garlic and rosemary 
( Serving for three persons


3 pieces of salmon 
a few sprigs of fresh rosemary 
4 - 5 cloves of garlic, finely chopped 
olive oil 
salt and freshly ground pepper


Preheat oven to 180 C degrees. 

At the bottom of a casserole dish pour the olive oil (so that it covers the whole bottom), put a few rosemary sprigs. Gently arrange the fish on the rosemary, add salt and pepper, rub with garlic. 
Put the remaining rosemary on top. 

Bake for about 7 - 10 minutes, until salmon is cooked, and rosemary springs are almost crunchy. 


Serve with cooked rice, or a piece of fresh bread. 

Enjoy!


6 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła takiego łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos czuje, ze nie moglabym mu sie oprzec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmaryn bardzo pasuje do łososia. W połączeniu z czosnkiem na pewno smakuje wybornie! Ogólnie jestem wielką fanką ryb łososiowatych. Ostatnio odkryłam, że podobnie smakuje troć!

    OdpowiedzUsuń
  4. Postanowiłam wypróbować ten przepis na łososia, wersji z rozmarynem jeszcze nie spróbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie to wygląda, naprawdę. Kupiłem na jutro na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś jest zdecydowanie moim ulubionym daniem :) Dla mnie liczy się przede wszystkim jakość ryby, więc kupuję ją tylko i wyłącznie z http://mowilosos.pl/ Oczywiście sposób przyrządzenia też jest ważny, ale dobry łosoś zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!