Za oknem deszczowo i ponuro.
Tylko choinki giganty i światełka w centrum przypominają że to grudzień.
Tak, g r u d z i e ń ! I Święta tuż tuż!
Czas się kurczy i zagina, pierniki od ponad tygodnia czekają na przypływ weny i chęci do ich polukrowania, wisi nade mną nieubłaganie perspektywa ulepienia kosmicznej ilości uszek do barszczu i ukręcenia moczki, koty raz po raz z uporem maniaka tłuką mi fotograficzne żarówki, nie wiem w co włożyć łapki...
W kuchni pachnie drożdżowym... s t o p ! . . .
To świąteczne ciasto zdecydowanie Świąt u mnie nie doczeka :)
Pachnie cudownie, jest mokre w środku, pełne aromatycznego nadzienia.
Do kawy. I czas z w a l n i a .
Polecam.
• • •
Świąteczne ciasto z migdałami i wiśniami
(źródło - przepis z bloga Pistachio - lo - dziękuję!)
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży (dałam 5 g suszonych drożdży)
2 łyżki cukru
4 łyżki ciepłej wody
80 g drobnego cukru
szczypta soli
100 ml ciepłego mleka
100 g miękkiego masła
2 jajka
Nadzienie:
200 g mielonych migdałów
150 g suszonych lub kandyzowanych wiśni (u mnie kandyzowane)
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
120 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka brązowego cukru
1 żółtko
płatki migdałów, do posypania całości
Do rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, mleko i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - mikserem ok 5 min, końcówki haki; ręcznie ok 10 - 15 minut. Wyrabiałam ręcznie, ciasto jest cudowne, pachnące, pod koniec wyrabianie zupełnie nie klei się do rąk :)
Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pieczemy ok 25 min, studzimy na kratce. *
Gdy ostygnie, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
(* Uwaga! Podczas pieczenia strudla 'rozeszła się' na boki i pękła w środku... Może pieczenie w długiej, dość szerokiej keksówce pomogłoby jej zachować ładny kształt rolady.. )
(source - a recipe from the blog Pistachio - lo )
For the dough:
400 g wheat flour
10 g fresh yeast (I gave 5 g of dried yeast)
2 tablespoons sugar
4 tablespoons warm water
80 g caster sugar
pinch of salt
100 ml warm milk
100 g soft butter
2 eggs
For the filling:
200g ground almonds
150 g dried or candied cherries (I used candied)
50 g brown sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cardamom
120 ml heavy cream
In addition:
1 tablespoon heavy cream
1 tablespoon brown sugar
1 egg yolk
almonds, for sprinkling the whole
Add the eggs, remaining sugar, milk and a pinch of salt to the bowl with leaven. Mix until combined. Add the flour and knead the dough - for about 5 minutes if using a mixer; by hand for about 10 - 15 minutes. (I worked the dough manually, the dough is wonderful, fragrant, and at the end of kneading completely does not stick to your hands :))
Put the ready dough into a bowl greased with oil, cover with a cloth and leave for an hour to grow.
Put in the fridge for the whole night.
Preheat oven to 180 C degrees.
Bake for about 25 minutes, cool it on a wire rack.
When cool, sprinkle top with powdered sugar.
Enjoy!
Wygląda zachęcająco :D Bardzo ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie :D Trochę przypomina roladę, brakuje tylko sera :D
OdpowiedzUsuńPyszne to ciasto!
OdpowiedzUsuń