Po dłuższej przerwie od pieczenia, wracam ze s ł o d k i m.
Kolejny serniczek, a jest już ich na blogu całkiem pokaźna gromadka :)
Tym razem, pomysł podpatrzony od Agnieszki z bloga Bayaderka. Ten sernik zaznaczyłam sobie już do zrobienia w zeszłym roku, ale... już PO sezonie jagodowym... Przypomniałam sobie o nim na niedzielnym wyjeździe, kiedy dosłownie weszliśmy w krzaki pełne czarnych kuleczek. Jagody!
Sernik jest głownie z sera Philadelphia, jest bardzo, bardzo delikatny i kremowy, leciutko i interesująco przebija słony posmak. Dodałam też kubek mascarpone, ale śmiało możecie poeksperymentować z serami, zachowując ogólną koncepcję i proporcje.
K o n i e c z n i e musi postać parę godzin w lodówce. I zimny jest najlepszy :)
Bardzo polecam!
Sernik jagodowy z białą czekoladą.
(sernik o średnicy 20 cm; inspiracja - ten przepis)
Składniki na spód:
100 g ciasteczek maślanych
40 g masła, roztopionego i przestudzonego
Składniki na masę serową:
500 g serka Philadelphia
250 g mascarpone
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
120 g jagód, zmiksowanych na puree
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru
3 jajka, średniej wielkości
Na polewę:
3 łyżki świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego
1 - 2 łyżki cukru
Ciasteczka miksujemy na ‚piasek’, łączymy z roztopionym masłem. Masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
• • •
(Cheesecake with a diameter of 20 cm, inspiration - this recipe)
Ingredients for the base:
100g butter cookies
40 g butter, melted and cooled down
Ingredients for the cheese:
500 g Philadelphia cream cheese
250 g mascarpone
150 g white chocolate
120 ml whipping cream (30% or 36% fat)
120 g blueberries, mixed into a puree
1 tablespoon cornstarch
3 tablespoons brown sugar
3 eggs, medium size
For topping:
3 tablespoons fresh blueberries
150 ml Greek yogurt
1 - 2 tablespoons sugar
Process cookies in the food rocessor, combine with the melted butter. Put the mass into the springform pan. Refrigerate.
Enjoy!
przeslij kawalek mailem ;-)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się taki serniczek... :)
OdpowiedzUsuńa matulu, ależ one się cudownie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńależ on pysznie wygląda!<3
OdpowiedzUsuńBosko wygląda i jeszcze jak wyobrażę sobie jego kremową konsystencję to aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, ach zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie bajeczny :)
OdpowiedzUsuńKolejna pozycja do zrobienia. Dziękuję Ci za inspiracje
OdpowiedzUsuńAch pierwszy raz widzę taką wersję sernika i jest absolutnie i koniecznie do zrobienia :) Wygląda cudnie i myślę, że smakuje podobnie :) Poza tym wersja serniczka bez zwykłego mielonego twarogu bardzo mnie ciekawi! A co sądzisz o zamianie owoców na świeże maliny?
OdpowiedzUsuńMyślę że z malinami jak najbardziej! Musisz tylko pamiętać żeby po zblendowaniu przetrzeć je przez sito - inaczej będziesz miała sernik pełen pestek :) Na górę jak najbardziej świeże maliny. Reszta jak w przepisie - daj znać jak zrobisz, sama jestem ciekawa efektu :)
Usuńmmm, wygląda pysznie. Muszę go spróbować zrobić, niedługo moja ciocia ma imieniny, wiec jest okazja.
OdpowiedzUsuń