poniedziałek, 4 stycznia 2016

Proteinowe 'Rafaello'. Zmiany. (Protein Rafaello. Changes.)



Witam Was ciepło (pomimo tych uroczych mrozów) w Nowym Roku! :) 
Bez żalu i oglądania się za siebie zamykam ten poprzedni. Łatwo nie było, ale jak powszechnie wiadomo, co nas nie zabije to nas wzmocni :) Czy nie?:)
Poprzedni rok przyniósł dla mnie dużo zmian, zarówno tych trudnych i niechcianych, ale i pozytywnych. Może kiedyś rozpiszę się bardziej, o wartościach, codzienności i priorytetach. Na razie poprzestaję na tym i idę do przodu. 

I najważniejsze (dla bloga i dla Was), w kwestii jedzenia. 
Do-edukowana, z legitymację trenera personalnego w kieszeni, zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co jemy i jak to nasz organizm o d ż y w i a. Bo nie zapominajmy, że oprócz walorów smakowych i estetycznych, taka jest de facto rola jedzenia. Jemy nie tylko żeby się najeść ;-), ale żeby prawidłowo odżywiać nasze ciało. 
O d ż y w i a n i e to słowo klucz. 
Idąc za ciosem ograniczyłam więc mocno proste cukry, przetworzonych produktów za wiele nie jadłam, więc w tej kwestii wiele zmian nie ma. I ograniczyłam ... pszenicę. Kiedyś również postaram się wrzucić na ten temat obszerniejszy artykuł. 

Myślę, że na blogu zaczną pojawiać się przepisy i porady z zakresu zdrowego żywienia. W wieksze znacznie ilości. Oprócz oczywiście, tego co dotychczas, żebyście nie myśleli że stałam się nagle taka radykalna w poglądach hihi :) 'Zdrowsze' wypieki, bezglutenowe dania, pomysły na odżywcze, zdrowe śniadania. Co Wy na to? :) 

Tymczasem - na pierwszy ogień - dietetyczne, wysokobiałkowe Rafaello (podaje przepis bez cukru, jeśli macie ochotę, możecie oczywiście dosłodzić je np. miodem, ksylitolem lub brązowym cukrem :) )
Polecam! 





Proteinowe Rafaello
(porcja na ok 16 - 18 kuleczek, wielkości zbliżonych do oryginału)

1 twaróg półtłusty (250g)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
2 łyżki odżywki białkowej (u mnie waniliowa, idealna będzie kokosowa)
1 łyżka mąki kokosowej
16 - 18 migdałów
wiórki kokosowe, do obtoczenia kuleczek


Twaróg, jogurt, odżywkę białkową i mąkę kokosową dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to widelcem), do uzyskania jednolitej masy.
Nabieramy po łyżeczce twarogu, w środek wciskamy migdała, formujemy kulkę. Każdą kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!






•                •                •


Protein Rafaello
(portion at about 16 - 18 beads, the size similar to the original)

1 semi-fat cottage cheese (250g)
2 tablespoons thick plain yogurt
2 tablespoons protein shake (I used vanilla, ideal would be coconut)
1 tablespoon of coconut flour
16 - 18 almonds
desiccated coconut, to cover the balls


Cottage cheese, yogurt, protein and coconut flour mix thoroughly (the easiest way to do it with a fork) until smooth.
Take a spoonful of cheese mixture, put almond in the middle, form a ball. Toss each one in coconut chips.

Store in the refrigerator.

Enjoy!




17 komentarzy:

  1. Może warto by je jeszcze lekko podsmażyć w białym rumie albo jakimś dobrym oleju? Na przykład sezamowym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) juz nie mogę sie doczekać kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślisz że będzie dobrze jak dam odżywkę ciasteczkową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że będą kokosowo - ciasteczkowe i pyszne!:D

      Usuń
  4. Ojej, takie proste? Koniecznie wypróbuję, wyglądają świetnie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No prościej być nie może! Polecam, wypróbuj! :)

      Usuń
  5. Zdrowych i smacznych przepisów nigdy za wiele, więc czekam z niecierpliwością na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już nigdy nie będzie sernika ?
    I tak będę zaglądać. Ale bez sernika Nat?
    Gratulacje tak w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihi Majanko! :* Nie byłabym sobą gdyby tak zupełnie 'bez sernika'! Na pewno wpadnie i jakiś serniczek, może naturalnie dosładzany daktylami albo figami :) Coś będę kombinować :)
      Także spokojnie :* Buziaki Kochana!

      Usuń
  7. jak dla mnie bomba :):) więcej poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A można jakoś zastąpić (lub całkiem pominąć) odżywkę białkową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Daj wtedy dodatkową łyżkę mąki kokosowej i coś do dosłodzenia rafaello (tak słodzi je właśnie odżywka białkowa) - może łyżkę miodu?

      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Fajny blog oby więcej takich!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrym dodatkiem jest też olej słonecznikowy tłoczony na zimno, dodaje nuty orzechowej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!