Baza potrawy: boczek, pieczarki i czosnek |
Moje ulubione SPAGHETTI CARBONARE czyli efekt użycia tego, co zalegało w lodówce i musiało być wykorzystane w pierwszej kolejności :) Oryginalne Carbonare powinno być na bazie jedynie śmietany i boczku, ale ja tak lubię połączenie pieczarek, czosnku i boczku, że tak zmodyfikowane robię już od dłuższego czasu.
Co potrzeba:
Co potrzeba:
/jak zwykle na dwie osoby/
czosnek - ile kto lubi, ja dałam 3 solidne ząbki, pokrojone na pół
boczek, pokrojony w drobną kostkę
pieczarki, użyłam malutkich, przekrojonych na pół
łyżeczka tymianku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
jedno żółtko jaja
ok 200 ml śmietany 18% (pół dużego kubka)czosnek - ile kto lubi, ja dałam 3 solidne ząbki, pokrojone na pół
boczek, pokrojony w drobną kostkę
pieczarki, użyłam malutkich, przekrojonych na pół
łyżeczka tymianku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
jedno żółtko jaja
Przysmażyć na suchej patelni boczek na chrupko, ściągnąć i odłożyć na bok. Na tej samej patelni (żeby zachować smak bekonu) usmażyć pieczarki z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu oraz pokrojonych ząbków czosnku. Pieczarki powinny być lekko złote a czosnek miękki. Ściągnąć z ognia patelnię z pieczarkami żeby troszkę ostygła.
Mieszamy śmietanę z jednym żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Wylewamy sos śmietanowy na patelnię z pieczarkami (nie może być już bardzo gorąca bo śmietana się zetnie! ), dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Tutaj można też dodać boczek, ale ja zostawiam go do posypani - wygląda znacznie lepiej a smakuje równie dobrze.
Jako że danie nie może być w 100% gorące, ja wykładam je na podgrzane w mikrofali talerze :)
Smacznego!
Mieszamy śmietanę z jednym żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Wylewamy sos śmietanowy na patelnię z pieczarkami (nie może być już bardzo gorąca bo śmietana się zetnie! ), dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Tutaj można też dodać boczek, ale ja zostawiam go do posypani - wygląda znacznie lepiej a smakuje równie dobrze.
Jako że danie nie może być w 100% gorące, ja wykładam je na podgrzane w mikrofali talerze :)
Smacznego!
Odrobina koloru. W kuchni :) |
Wypróbowane :) Mamusia zachwycona i ja też, chociaż myślałam, że nic nie jest w stanie przebić oryginalnego włoskiego carbonare :)
OdpowiedzUsuńSuper! :* Mówiłam że połączenie pieczarek, boczku i śmietany jest idealne? :))
OdpowiedzUsuńooooooo....kurcze glodna jestem:) a nie dawno jedlam:) ale narobilas mi smaku:)
OdpowiedzUsuńWszystko fajne do czasu tej mikrofali :(
OdpowiedzUsuń:) W mikkrofali podgrzewam p u s t e talerze :)) I na nie wykładam makaron :) Jeśli nie chcesz nie musisz tego robić - możesz wyłożyć normalnie na zimne ;)
Usuń