Racuchy idealne na lunch.
Ze szklanką mleka lub naturalnym jogurtem.
Jabłkowo – cynamonowe z nutką imbiru.
Pyszne!
Korzenne racuchy z jabłkami. Na lunch, ze szklanką mleka.
/na dwie porcje/
Źródło: przepis Trufli. Dziękuję :)
½ szklanki maki pszennej
½ szklanki maki razowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
½ szklanki maki razowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 – 3 szczypty mielonego cynamonu
2 – 3 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 spora szczypta mielonego imbiru
1 szczypta kurkumy
1 jajko
maślanka lub kefir
2 twarde, soczyste jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
2 – 3 szczypty mielonego cynamonu
2 – 3 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 spora szczypta mielonego imbiru
1 szczypta kurkumy
1 jajko
maślanka lub kefir
2 twarde, soczyste jabłka, pokrojone w cienkie plasterki
olej słonecznikowy
Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą kurkumy.
Dodać jajko, cukier, cynamon, imbir i świeżo zmielony pieprz. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
Następnie stopniowo dolewać kefir, aż do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż ciasto naleśnikowe.
Dodać pokrojone w plasterki jabłka i dokładnie wymieszać.
Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju.
/Uważajcie, żeby nie ‘wylewać’ zbyt dużej ilości ciasta na jeden placuszek – mogą być wtedy niedopieczone w środku/
/ PS. Jabłka jedzą w s z y s c y. W s z ę d z i e :)
Nat, wyglądają bosko! ;) Chcę takie w weekend! Uściski ;*
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz i chyba sobie przygotuje takie pyszności.
OdpowiedzUsuńChinka urocza i to bardzo. Pozdrawiam
Jaki smakowity stos :) A jabłka są uniwersalne po prostu :D pzdr!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńO tak to się nazywa racuch :)
OdpowiedzUsuńCudne! Smak wiadomo,boski,bo składniki dobrane idealnie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Muszę je zjeść, i to dziś!!! Fantastyczne
OdpowiedzUsuńNo rewelacja :D Planowaliśmy dzisiaj zwykłe racuchy z jabłkami na podwieczorek, ale może skusimy się na te Twoje :) Jeśli tylko uda nam się dostać jeszcze dziś mąkę razową. Jesteś niezastąpiona :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Ostatnio stałam się wielką fanką wszelkich placuszków i racuszków. Mam w planach zrobienie cynamonowych placków z jabłkami. Ale będę musiała wypróbować także ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietne racuchy! Bardzo lubię takie korzenne smaki. Może dlatego, że kojarzą mi się ze świętami... Ale dzięki nim można mieć święta przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygladaja te placuszki:) tez smak i aromat... pysznosci:)
OdpowiedzUsuńMy też dzisiaj zajadaliśmy się plackami/racuszkami z jabłkami. Szybko i smacznie:-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam racuchy z jabłkami. tą wersję też na pewno wpróbuję
OdpowiedzUsuńw przekroju wyglądają obłędnie :D
OdpowiedzUsuńdla mnie to propozycja idealna:))) zjadam oczami:)
OdpowiedzUsuńMała Chinka jest słodka;)
OdpowiedzUsuńA co do jabłkowych racuszków- idealny pomysł na takie dni jak teraz w Polsce (czyt. deszcz, deszcz, deszcz).
Pozdrawiam ciepło!
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze racuchy pod słońcem! B O S K I E !!! Zresztą, co tu dużo gadać - jeszcze żaden przepis Natal mnie nie zawiódł :D
OdpowiedzUsuńWow! Super!
OdpowiedzUsuń