niedziela, 5 października 2014

Najłatwiejsza szarlotka sypana (The easiest apple pie).




Szarlotka. 
Gdy skosztowałam ją po raz pierwszy u Ewy (buziaki!), nie mogłam uwierzyć, że robi się ją w taki sposób. 

Ale jak to bez ciasta? 
Jak to sypana? 

A no tak. Banalnie i pysznie. 
Wystarczy potrzeć jabłka. A jeśli macie malakser to tylko obrać - maszyna ‚załatwi’ resztę tematu w kilka sekund. 
Najsmaczniejsza na ciepło, z chrupiącą maślaną skorupką.
I kubkiem dobrej herbaty. 





Najłatwiejsza szarlotka sypana. 
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm/


1 - 1,5 kg jabłek (najlepsze będą kwaśne i soczyste)
1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżki brązowego cukru

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny 
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (ok 100 g lub więcej)

Jabłka obieramy, ścieramy na wióry, mieszamy z dwoma łyżkami cukru (można pominąć jeśli macie słodkie jabłka) i cynamonem. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 

Brzegi i dno formy do pieczenia smarujemy masłem. 
W misce mieszamy starannie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia), wysypujemy na dno formy 1/4 mieszanki. Na to wykładamy warstwę jabłek (ok 1/3 ilości), znów zasypujemy i układamy jabłka. Na samym wierzchu sypiemy ostatnią warstwę suchych składników. 
Ja zrobiłam szarlotkę z 3 warstw jabłek i 4 sypanego ‚ciasta’.

Na samą górę układamy pocięte w plastry masło - tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię szarlotki. 

Pieczemy ok 40 - 50 min - aż wierzch ciasta wyraźnie się zarumieni i stworzy twardą maślaną ‚skorupkę’.

Smacznego! 



•                  •                 •



The easiest apple pie. 
/ baked in a springform pan with a diameter of 22 cm


1 - 1,5 kg of apples (the best will be sour and juicy) 
1 teaspoon of cinnamon 
2 tablespoons brown sugar 

1 cup all purpose flour 
1 cup semolina 
1/2 cup sugar 
1 teaspoon baking powder 
pinch of salt 
about 100g or more cold butter

Peel apples, grate them, mix with two tablespoons of sugar (you can skip sugar if you have a sweet apple) and cinnamon. 

Preheat oven to 180 Celcius degrees. 

Grease with butter edges and the bottom of the baking pan. 
In a bowl, mix thoroughly loose components (flour, sugar, semolina and baking powder), pour in the bottom of the mold 1/4 of the mixture. Than put a layer of apples (about 1/3 of the amount), again flour wih semolina and apples. At the top scatter the last layer of the dry ingredients. 
I had made this apple pie with three layers of apples and four layers of dry ingredients. 

Arrange the slices of cold butter on the top - so that it nicely coveres the entire surface of the pie. 

Bake for about 40 - 50 minutes - until top of cake is golden and a hard buttery ‚shell’ has been made on the top. 





6 komentarzy:

  1. najprostsze na swiecie i takie pyszne :) często ją piekę i zawsze znika w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka.......mmmm. Mój ulubiony wypiek. Najlepszy w smaku i prosty do wykonania. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak wyjdzie z mąką bezglutenową i kaszką kukurydzianą, tak żeby w pełni bezglutenowa była :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te szarlotke! Koniecznie na cieplo z duza galka lodow waniliowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe... co prawda boję się zrobić...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!