Szarlotka.
Gdy skosztowałam ją po raz pierwszy u Ewy (buziaki!), nie mogłam uwierzyć, że robi się ją w taki sposób. Ale jak to bez ciasta?
Jak to sypana?
Wystarczy potrzeć jabłka. A jeśli macie malakser to tylko obrać - maszyna ‚załatwi’ resztę tematu w kilka sekund.
Najsmaczniejsza na ciepło, z chrupiącą maślaną skorupką.
I kubkiem dobrej herbaty.
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm/
1 - 1,5 kg jabłek (najlepsze będą kwaśne i soczyste)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (ok 100 g lub więcej)
W misce mieszamy starannie sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia), wysypujemy na dno formy 1/4 mieszanki. Na to wykładamy warstwę jabłek (ok 1/3 ilości), znów zasypujemy i układamy jabłka. Na samym wierzchu sypiemy ostatnią warstwę suchych składników.
Ja zrobiłam szarlotkę z 3 warstw jabłek i 4 sypanego ‚ciasta’.
• • •
/ baked in a springform pan with a diameter of 22 cm /
1 - 1,5 kg of apples (the best will be sour and juicy)
1 teaspoon of cinnamon
2 tablespoons brown sugar
1 cup all purpose flour
1 cup semolina
1/2 cup sugar
1 teaspoon baking powder
pinch of salt
about 100g or more cold butter
In a bowl, mix thoroughly loose components (flour, sugar, semolina and baking powder), pour in the bottom of the mold 1/4 of the mixture. Than put a layer of apples (about 1/3 of the amount), again flour wih semolina and apples. At the top scatter the last layer of the dry ingredients.
I had made this apple pie with three layers of apples and four layers of dry ingredients.
najprostsze na swiecie i takie pyszne :) często ją piekę i zawsze znika w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka.......mmmm. Mój ulubiony wypiek. Najlepszy w smaku i prosty do wykonania. Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńciekawe jak wyjdzie z mąką bezglutenową i kaszką kukurydzianą, tak żeby w pełni bezglutenowa była :):)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te szarlotke! Koniecznie na cieplo z duza galka lodow waniliowych :)
OdpowiedzUsuńciekawe... co prawda boję się zrobić...
OdpowiedzUsuńI z lodami waniliowymi... :)
OdpowiedzUsuń