Kilka zmian. Już od dłuższego czasu, gorąco namawiana i dopingowana przez P, (;*) noszę się z zamiarem pisania przepisów również i w wersji angielskiej.
Dziś nadszedł t e n dzień. Zaczynam. Mam nadzieję, ze to nie tylko słomiany zapał, i nabiorę wprawy w przeredagowywaniu materiałów.
Angielska wersja będzie oczywiście umieszczona obok polskiej. Z czasem, może zacznę tłumaczyć także przepisy wcześniejsze, zobaczymy jak to będzie :)
Zainspirowana i zmotywowana wczorajszym wieczorem z Basią - tu możecie zobaczyć jej bloga - klik; dodałam również instagram i pinterest.
Zapraszam do śledzenia!
I na deser czerwcowe migawki. Z telefonu.
* * *
A few changes. For a long time, strongly and constantly encouraged by P (; *) I had the intention of writing recipes in English version, as well.
Today it's t h e day. I begin. I hope it's not just flash in the pan, and shortly I'll get use to do that.
The English version will of course be placed next to the Polish one.
One day, I will hopefully translate also older posts, will see.
Inspired and motivated by yesterday evening with Basia - here you can see her blog; I added the instagram and pinterest.
Feel free to follow!
And for desserta few June snapshots.
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego w grubą kostkę
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 – 3 łyżki zimnej wody
Można oczywiście użyć malaksera, całość zajmie nam wtedy ok 30 sekund :) A co!
ok 1/2 kg młodego, świeżego bobu
1 jajko
natka pietruszki
1 cebula, pokrojona w pióra
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
skórka starta z 1/2 cytryny
kawałek skórki pomarańczowej lub cytrynowej, pokrojonej w paski, do dekoracji
Wszystkie składniki puree z bobu miksujemy na gładką masę.
Do foremek nakładamy puree z bobu, wyrównujemy powierzchnię łyżką.
Smacznego!
* * *
Broad bean tart.
200 g all purpose wheat flour
100 g cold butter, roughly cut into thick cubes
1 teaspoon salt
½ teaspoon sugar
2 - 3 tablespoons cold water
Form it into a ball, wrap with the clingfilm and let it cool in refrigerator for about 30 minutes.
You can of course use a food processor, then all this will take us about 30 seconds :)
1/2 kg fresh broad beans
1 egg
parsley, roughly chopped
1 onion, cut into pen
2 cloves of garlic
100 g feta cheese
1 - 2 tablespoons extra virgin olive oil
a piece of orange or lemon peel, cut into thin strips, for decoration
All components of broad bean puree, mix until smooth in food processor.
Roll out the pastry on a floured surface and line one 20 - 24 centimetres tart pan or two smaller ones, as I did. Prick the base of the tart with a fork. Gently put the filling into the tarts.
Serve warm.
Enjoy! :)
* * *
A co robię kiedy nie gotuję?
And what I do, when I'm not cooking? :)