Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy.
(porcja dla dwóch osób)
1 cały kalafior
oliwa z oliwek, do skropienia kalafiora
sól i świeżo mielony pieprz, do smkau
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka zmielonej kolendry
50 g czarnej soczewicy (waga suchego produktu)
40 g płatków migdałowych
dressing:
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
odrobina soli
Kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy kalafior oliwą, posypujemy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i kolendrą (możecie, równie dobrze, posypać Waszymi ulubionymi przyprawami).
Wstawiamy na 30 - 35 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C.
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
Migdały prażymy na złoto na suchej patelni.
W dużej misce mieszamy upieczone różyczki kalafiora z soczewicą, wykładamy na talerz / półmisek. Posypujemy sałatkę prażonymi migdałami.
Składniki dressingu mieszamy do połączenia w małej misce. Polewamy sosem sałatkę.
Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!
• • •
Salad with roasted cauliflower and black lentils
(Portion for two people)
Divide cauliflower into florets, spread them on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle cauliflower with olive oil, salt, pepper, cayenne pepper and coriander (you can, as well, sprinkle with your favorite spices).
Put for 30 - 35 minutes in the oven preheated to 180 degrees C.
Cook lentils until tender in salted water, drain off.
Fry almonds utlil gold on dry frying pan.
In a large bowl, mix cooked cauliflower florets with lentils, arrange it on the plate / dish. Sprinkle the salad with toasted almonds.
Mix the dressing ingredients in small bowl. Pour the sauce over the salad.
Taste great both hot and cold.
Enjoy!
• • •
Salad with roasted cauliflower and black lentils
(Portion for two people)
1 whole cauliflower
olive oil, for drizzling cauliflower
salt and freshly ground pepper, to taste
a pinch of cayenne pepper
1 teaspoon ground coriander
50 g black lentils (weight of the dry product)
40g flaked almonds
dressing:
2 teaspoons tahini
1 tablespoon olive oil extra virgin
1 tablespoon lemon juice
some salt
Divide cauliflower into florets, spread them on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle cauliflower with olive oil, salt, pepper, cayenne pepper and coriander (you can, as well, sprinkle with your favorite spices).
Put for 30 - 35 minutes in the oven preheated to 180 degrees C.
Cook lentils until tender in salted water, drain off.
Fry almonds utlil gold on dry frying pan.
In a large bowl, mix cooked cauliflower florets with lentils, arrange it on the plate / dish. Sprinkle the salad with toasted almonds.
Mix the dressing ingredients in small bowl. Pour the sauce over the salad.
Taste great both hot and cold.
Enjoy!