czwartek, 10 listopada 2016

Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy (Roasted cauliflower and black lentils salad)





Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy. 
(porcja dla dwóch osób) 

1 cały kalafior
oliwa z oliwek, do skropienia kalafiora
sól i świeżo mielony pieprz, do smkau
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka zmielonej kolendry
50 g czarnej soczewicy (waga suchego produktu)
40 g płatków migdałowych 

dressing: 
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini 
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny 
odrobina soli 


Kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Skrapiamy kalafior oliwą, posypujemy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i kolendrą (możecie, równie dobrze, posypać Waszymi ulubionymi przyprawami). 

Wstawiamy na 30 - 35 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C. 

Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. 

Migdały prażymy na złoto na suchej patelni. 

W dużej misce mieszamy upieczone różyczki kalafiora z soczewicą, wykładamy na talerz / półmisek. Posypujemy sałatkę prażonymi migdałami. 
Składniki dressingu mieszamy do połączenia w małej misce. Polewamy sosem sałatkę. 

Świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. 


Smacznego! 







•              •            • 


Salad with roasted cauliflower and black lentils
(Portion for two people)

1 whole cauliflower
olive oil, for drizzling cauliflower
salt and freshly ground pepper, to taste
a pinch of cayenne pepper
1 teaspoon ground coriander
50 g black lentils (weight of the dry product)
40g flaked almonds

dressing:
2 teaspoons tahini
1 tablespoon olive oil extra virgin
1 tablespoon lemon juice
some salt


Divide cauliflower into florets, spread them on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle cauliflower with olive oil, salt, pepper, cayenne pepper and coriander (you can, as well, sprinkle with your favorite spices).

Put for 30 - 35 minutes in the oven preheated to 180 degrees C.

Cook lentils until tender in salted water, drain off.

Fry almonds utlil gold on dry frying pan.

In a large bowl, mix cooked cauliflower florets with lentils, arrange it on the plate / dish. Sprinkle the salad with toasted almonds.
Mix the dressing ingredients in small bowl. Pour the sauce over the salad.

Taste great both hot and cold.

Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Pieczony kalafior ma świetny smak! taka sałatka musi fajnie smakować. P.s. Na moim blogu pod wpisem z relacją z Londynu twa właśnie linkowe party - koniecznie dodaj tam swój wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora, pieczony musi być wyśmienity! I do tego migdały... dobrze, że stawiasz na dietetyczne przepisy. Soczewica jest bardzo pożywna - mnóstwo białka, potasu i kwasu foliowego - duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać że ten przepis mnie zaciekawił... Muszę go wypróbować przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow! Rewelacja! Takie zestawienie musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczny przepis. Sprawdziłam. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!