W sobotę 20 czerwca, w Centrum Kulinarnych w Chorzowie odbył się finał II Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych.
Fantastyczna sprawa, świetne emocje, i naprawdę zaskakujący poziom młodych kucharzy - dla mnie rewelacyjne doświadczenie. Tym bardziej, że miałam przyjemność przygotowanych dań kosztować i ... je oceniać :)
W składnie Jury zasiadali członkowie stowarzyszenia Euro - Toques, znane autorytety kulinarne i szefowie kuchni oraz ... blogerki :) Tu więc, wraz z Karoliną (Bezglutenowa Kuchnia Loli), Anią (Słodki Kompromis) i Iwoną (Smakowity Blog Kulinarny), zasiadłyśmy przy stole dla Jury :)
Jury Szefów Kuchni reprezentowali Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Daniel Bzdyk. Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak. I tak, muszę przyznać że czułam się naprawdę uprzywilejowana, mogąc z Szefami Kuchni porozmawiać i zobaczyć ich w akcji.
Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne min. tj. zgodność potrawy z recepturą, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne min. tj. mise en place – profesjonalna praktyka kucharska, prezencja szefa ekipy i kucharza pomocniczego, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników.
My, blogerki kulinarne, oceniałyśmy według naszych własnych kryteriów. Pod uwagę brałyśmy przede wszystkim smak, następnie aranżację i kwestię nawiązania do tradycyjnej kuchni Śląskiej.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
1. Mateusz Tomasik
2. Szymon Kuśkowski
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
1. Dimitri Petrov
2. Paulina Pustelnik
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
1. Dawid Cieślar
2. Karol Procner
Za najlepszą PRZYSTAWKĘ uznałyśmy przygotowane przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle ziemniaczane babeczki z pstrągiem (najlepsze dla mnie danie W OGÓLE(!), świetna kompozycja, rewelacyjny plating); wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE przyznałyśmy Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu za gulasz z żołądków z panierowanym w sezamie oscypkiem (jako jedyni pokusili się o użycie żołądków). Za najlepszy natomiast deser uznałyśmy przygotowany przez Dmitri Petrov’a i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (pięknie podany i zbalansowany mus brzoskwiniowy).
I powodzenia! :)
A tymczasem kilka moich fotek :-)
E n j o y !