poniedziałek, 29 czerwca 2015

FOTOrelacja. Finał II Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych.




W sobotę 20 czerwca, w Centrum Kulinarnych w Chorzowie odbył się finał II Kulinarnego Pucharu Śląska szkół gastronomicznych. 
Fantastyczna sprawa, świetne emocje, i naprawdę zaskakujący poziom młodych kucharzy - dla mnie rewelacyjne doświadczenie. Tym bardziej, że miałam przyjemność przygotowanych dań kosztować i ... je oceniać :) 

Ale po kolei. Tematyką była kuchnia śląska i wariacje na jej temat - z uwzględnieniem nowoczesnych trendów i technik kulinarnych. Dawało to naprawdę spore pole do popisu, a jednocześnie stanowiło nie lada wyzwanie. 
W składnie Jury zasiadali członkowie stowarzyszenia Euro - Toques, znane autorytety kulinarne i szefowie kuchni oraz ... blogerki :) Tu więc, wraz z Karoliną (Bezglutenowa Kuchnia Loli), Anią (Słodki Kompromis) i Iwoną (Smakowity Blog Kulinarny), zasiadłyśmy przy stole dla Jury :) 
Jury Szefów Kuchni reprezentowali Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Daniel Bzdyk. Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak. I tak, muszę przyznać że czułam się naprawdę uprzywilejowana, mogąc z Szefami Kuchni porozmawiać i zobaczyć ich w akcji. 

Uczestnicy konkursu, mieli za zadanie przygotować 3 dania. Przystawkę i deser według wcześniej przesłanej receptury oraz danie główne wykorzystując produkty znajdujące się w tzw. „Black Box” , którego zawartość poznali w dniu finału. W box’ie znaleźli wątrobę, serca drobiowe i żołądki. Także łatwo nie było... Na przygotowanie wszystkiego, uczniowie mieli 3 godziny.
Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne min. tj. zgodność potrawy z recepturą, estetyczny wygląd, kreatywność, smak  i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne min. tj. mise en place – profesjonalna praktyka kucharska, prezencja szefa ekipy i kucharza pomocniczego, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników.
My, blogerki kulinarne, oceniałyśmy według naszych własnych kryteriów. Pod uwagę brałyśmy przede wszystkim smak, następnie aranżację i kwestię nawiązania do tradycyjnej kuchni Śląskiej. 

I wreszcie, zwycięzcy! 

MIEJSCE I
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
1. Mateusz Tomasik 
2. Szymon Kuśkowski

MIEJSCE II
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
1. Dimitri Petrov
2. Paulina Pustelnik

MIEJSCE III
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle
1. Dawid Cieślar
2. Karol Procner










Dodatkowo, wraz z dziewczynami przyznałyśmy wyróżnienia w każdej kategorii. 
Za najlepszą PRZYSTAWKĘ uznałyśmy przygotowane przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle ziemniaczane babeczki z pstrągiem (najlepsze dla mnie danie W OGÓLE(!), świetna kompozycja, rewelacyjny plating); wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE przyznałyśmy Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu za gulasz z żołądków z panierowanym w sezamie oscypkiem (jako jedyni pokusili się o użycie żołądków). Za najlepszy natomiast deser uznałyśmy przygotowany przez Dmitri Petrov’a i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (pięknie podany i zbalansowany mus brzoskwiniowy). 

Serdeczne gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu! 
I powodzenia! :) 

Pełną relację z konkursu znajdziecie tutaj - klik. Foto-realcję natomiast tutaj - klik
A tymczasem kilka moich fotek :-) 

E n j o y !