wtorek, 29 maja 2018

Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki.




Lekka i zdrowa sałatka na upalne dni :) 
Polecam! 


• • • 


Azjatycka sałatka z arbuza i rzodkiewki. 
(porcja dla dwóch - trzech osób) 


1/2 małego arbuza, pokrojonego w grubą kostkę 
pęczek rzodkiewek, pokrojone w cienkie plasterki 
1 łyżeczka nasion sezamu (czarnego albo białego), uprażonego na suchej patelni
kilka gałązek świeżej mięty 

1 mały ząbek czosnku (albo 1/2 dużego) 
kawałek (ok. 4 cm) świeżego imbiru 
sok wyciśnięty z jednej limonki (można zastąpić cytryną) 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka oleju sezamowego (można zastąpić oliwą) 


Na półmisku do serwowania rozkładamy arbuza i plasterki rzodkiewki. 
Wszystkie składniki dessingu miksujemy w malakserze (czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy i olej / oliwę). 
(* Uwaga! Można również zetrzeć imbir i czosnek na tarce i zmieszać w miseczce z mokrymi składnikami sosu. )
Sałatkę posypujemy sezamem i świeżą miętą ( część liści posiekałam, część zostawiłam w całości  ), obficie skrapiamy dressingiem. 
Podajemy natychmiast. 

Smacznego!