Korzystając, że ciągle na straganach świeże o w o c e.
Tarta. Z e s e n c j ą malin.
Mus jest fantastyczny w smaku, lekki i orzeźwiający. Już kiedyś przygotowałam go w połączeniu z brownie - tutaj jednak, z maślanym kruchym ciastem, jest naprawdę n a j l e p s z y.
Możecie zostawić garść malin i udekorować wierzch.
Ja tego nie robiłam, podobała mi się minimalistyczna prostota tej tarty.
Idealna różowa powierzchnia, z delikatnymi ciemniejszymi smugami. Piękna.
Wczoraj rozkroiłam do robienia zdjęć, i zjadłam od razu dwa kawałki.
Polecam. Bardzo.
Tarta z musem malinowym
(na tartę o średnicy 26 cm
Na kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g niesolonego masła
60 g cukru
1 łyżka bardzo zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (zrobiłam to w kilka sekund w food processorze). Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi.
Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi).
Pieczemy ok 25 - 30 minut, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona.
W międzyczasie przygotowujemy mus malinowy.
Mus malinowy:
500 ml śmietanki kremówki (30% albo 36% tłuszczu), schłodzonej
jedna łubianka świeżych malin
6 łyżek cukru
2 i 1/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku z cytryny
Maliny miksujemy na pure, przecieramy mus przez sito (tak aby na sicie zostały same, maksymalnie suche pestki). Ja robię to od razu do garnuszka w którym będę podgrzewać mus.
Żelatynę łączymy w małej miseczce z sokiem z cytryny, starannie mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, aż napęcznieje.
Przetarty mus z malin podgrzewamy w garnuszku, dodajemy cukier, a kiedy mus zacznie lekko bulgotać, żelatynę z cytryną. Mieszamy aż żelatyna i cukier zupełnie się rozpuszczą, ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia na ok 20 min ( w chwili łączenia malin ze śmietanką, mus nie może być gorący!).
(Uwaga, skosztujcie malin zanim ściągniecie je z ognia, jeśli owoce nie były wystarczająco słodkie, może trzeba będzie dodać więcej cukru - jak lubicie)
W dużej misce ubijamy na sztywno śmietankę z dwoma łyżkami cukru.
Łączymy ubitą śmietanę z przestudzonym przecierem malinowym, mieszamy starannie od dna gumową szpatułką.
Wylewamy mus na wystudzony kruchy spód. Wyrównujemy wierch, wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż mus malinowy się zetnie.
Smacznego!
• • •
Raspberry mousse tart
(tart with a diameter of 26 cm
For the pastry:
150 g all purpose flour
100 g unsalted butter
60 g sugar
1 tablespoon of ice cold water
Combine flour, butter and sugar in a food processor, add water. Process until combined. Form a ball, wrap in clingfilm and put the pastry to the fridge for minumium 30 min.
Roll out the pastry on a floured countertop until it's big enough to generously fit the tin, trim the excess pastry. Put in the fridge for another 30 minutes.
Preheat oven to 180 ° C.
Line the chilled pastry with greaseproof paper and fill with baking beans.
Bake for about 25 - 30 minutes until it gets a nice, golden brown colour.
In the meantime, prepare raspberry mousse.
Raspberry mousse:
500 ml whipping cream (30% or 36% fat), well chilled
one package of fresh raspberries (about 2 - 3 cups)
1/2 cup sugar
2 and 1/4 teaspoon gelatin
3 tablespoons lemon juice
In a blender, pure the raspberries until smooth, pour through a fine-mesh sieve into a pot, pressing on solids; discard solids.
Combine a gelatin with a lemon juice, let it sit for about 3 minutes, until the gelatin softens.
Add the sugar to the pot with a raspberry puree, put over medium heat. Cook until bubbles form at edge. Add gelatin mixture and cook, stirring constantly, just until gelatin dissolves, about 1 minute. Put aside to cool it down.
In a large bowl, using an electric mixer, beat cream and 2 tablespoons sugar on medium-high until firm peaks form. With a rubber spatula, gently fold in raspberry puree mixture until combined. Pour over the pastry.
Put the tart to the fridge for a couple of hours, serve cold.