Co powiecie na sernik w kolorze s ł o ń c a ? :)
To już (chyba?) ostatni w tym sezonie d y n i o w y przepis, w ciągu tych kliku miesięcy wyszło tego całkiem sporo...
Sernik jest idealnie kremowy (nie dodałam mąki), gładki i ma c u d o w n y, żółty kolor!
Tradycyjnie, piekłam go długo w 100 st C, efekt jest naprawdę warty kilku godzin pieczenia - sernik nie rośnie, nie pęka, jest idealnie 'smooth'.
Uwaga! Nastawiajcie timery! Uwierzcie, gdy coś piecze się ponad 3h, łatwo o tym zapomnieć... Szczególnie oglądając w międzyczasie d o b r y film.... Nie będę rozwodzić się nad szczegółami mojej kuchennej katastrofy (tak, tak, ten sernik to drugie do niego podejście...), powiem tylko - pilnujcie czasu :)
Polecam!
Sernik dyniowy. Z musem śliwkowym
Składniki na spód:
100 g herbatników maślanych
100 g biszkoptów
60 g roztopionego, przestudzonego masła
60 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na masę serową:
400 g twarogu potrójnie mielonego *
(* Udało mi się zakupić twaróg mielony w kostce, był naprawdę dobrej jakości, zwarty i gęsty. Polecam poszukać, nadaje się lepiej niż sery ‚z wiaderka’ które często konsystencją przypominają raczej jogurt...)
500 g (dwa opakowania) serka mascarpone
300 g drobnego cukru
3 jajka ( użyłam jajek o rozmiarze M )
80 ml śmietanki kremowej 30%
2 szklanki purée z dyni*
(* użyłam dyni Hokkaido, którą upiekłam do miękkości w piekarniku, wybrałam łyżką miąższ i zmiksowałam na gładkie purée - od razu w misce w której robiłam masę serową)
Składniki na mus śliwkowy:
200 g dojrzałych śliwek
1 łyżka cukru
Przygotowujemy mus śliwkowy. W garnuszku miksujemy śliwki z łyżką cukru. Jeśli mus jest bardzo rzadki, gotujemy go na średnim ogniu kilka minut - aż wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.
Dno i boki tortownicy smarujemy masłem ( użyłam tortownicy o średnicy 22 cm )
Miksujemy składniki na spód, powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Biszkoptowo - ciasteczkową mieszanką wykładamy dno i boki tortownicy, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy ok 5 min, wyciągamy i studzimy.
W misie miksera łączymy mus dyniowy ( robiłam go od od razu w tej misce! ), twaróg, mascarpone i cukier. Wciąż miksując wbijamy po jednym jajku, uwaga! miksujemy k r ó t k o , tylko do połączenia składników! Inaczej niepotrzebnie napowietrzymy sernik, mocno urośnie i opadnie , pękając przy okazji :)
Na koniec dodajemy śmietankę. Nie dodałam do sernika mąki, chcąc uzyskać kremową, lekko mazistą konsystencję. Jeśli lubicie bardziej zwarty sernik, dodajcie 2 łyżki mąki (ziemniaczanej lub pszennej)
Gotowa masa serowa powinna być dość gęsta i błyszcząca, w pięknym żółtym kolorze.
Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Łyżeczką nakładamy na powierzchnię sernika kleksy musu śliwkowego, cienkim patyczkiem lub wykałaczką kreślimy na powierzchni esy-floresy :)
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 100 st C.
Sernik wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 3h, aż środek będzie ścięty.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu obkrajmy nożem przy brzegu tortownicy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
• • •
Pumpkin Cheesecake. With plum mousse
Ingredients for the base:
100 g butter cookies
100 g biscuits
60 g butter, melted and cooled down
60 g caster sugar
Ingredients for the cheese:
400 g cream cheese, triple milled
500 g mascarpone cheese
300 g caster sugar
3 eggs
80 ml of double cream 30%
2 cups pumpkin puree *
(* I used Hokkaido pumpkin, which is baked in the oven until tender, than mixed for the smooth purée )
Ingredients for the plum mousse:
200 g ripe plums
1 tablespoon sugar
Prepare plum mousse. In a saucepan, mix plums with a spoon of sugar. If the mousse is very thin, cook it on medium heat for a few minutes - until visibly reduces and thickens. Let it stand until completely cool.
Preheat oven to 170 C degrees.
Grease with butter the bottom and sides of springform pan (I used a springform pan with a diameter of 22 cm ).
Mix biscuits and cookies in the food processor, add sugar. Combine thoroughly with melted butter - you should get the consistency of wet sand. Press mixture onto bottom and up sides of baking tin.
Bake for about 5 minutes. Leave aside for cooling.
Reduce oven temperature to 100 degrees C.
In the mixer bowl combine pumpkin mousse (I did it right away in that bowl!), cream cheese, mascarpone and sugar. Add eggs 1 at a time, beating a while after each addition. At the end, add the cream. I did not add to the flour to my cheesecake in order to obtain a creamy, slightly greasy consistency. If you like a more compact cheesecake, add 2 tablespoons of flour (potato or wheat)
Ready cheese filling should be fairly thick and shiny, in a beautiful yellow color.
Pour the filling into the crust. Spoon a plum mousse over the top of the cheescake, swirl together using a skewer or the tip of the knife.
Put the cheescake into the oven (100 C degrees!), bake for about 3 hours, until the center will be set (cheescake should barely moves when pan is touched).
Cool it down with the oven door slightly opened.
Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight.
Enjoy!