czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczne ciasto z migdałami i wiśniami (Christmas cake with almonds and cherries).




Za oknem deszczowo i ponuro. 
Tylko choinki giganty i światełka w centrum przypominają że to grudzień. 
Tak, g r u d z i e ń ! I Święta tuż tuż! 

Czas się kurczy i zagina, pierniki od ponad tygodnia czekają na przypływ weny i chęci do ich polukrowania, wisi nade mną nieubłaganie perspektywa ulepienia kosmicznej ilości uszek do barszczu i ukręcenia moczki, koty raz po raz z uporem maniaka tłuką mi fotograficzne żarówki, nie wiem w co włożyć łapki... 

W kuchni pachnie drożdżowym... s t o p ! . . . 

To świąteczne ciasto zdecydowanie Świąt u mnie nie doczeka :) 
Pachnie cudownie, jest mokre w środku, pełne aromatycznego nadzienia. 
Do kawy. I czas z w a l n i a . 
Polecam. 


•                •               •



Świąteczne ciasto z migdałami i wiśniami
(źródło - przepis z bloga Pistachio - lo - dziękuję!)

Ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży (dałam 5 g suszonych drożdży)
2 łyżki cukru
4 łyżki ciepłej wody

80 g drobnego cukru
szczypta soli
100 ml ciepłego mleka
100 g miękkiego masła
2 jajka

Nadzienie:

200 g mielonych migdałów
150 g suszonych lub kandyzowanych wiśni (u mnie kandyzowane)
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu 
120 ml śmietanki kremówki 

Dodatkowo:

1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka brązowego cukru
1 żółtko
płatki migdałów, do posypania całości


W misce robimy rozczyn - mieszamy drożdże z wodą, 2 łyżkami cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 - 15 min, aż zacznie pracować (urośnie, a na powierzchni pojawią się liczne bąbelki). 
Do rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, mleko i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy partiami mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - mikserem ok 5 min, końcówki haki; ręcznie ok 10 - 15 minut. Wyrabiałam ręcznie, ciasto jest cudowne, pachnące, pod koniec wyrabianie zupełnie nie klei się do rąk :)
Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. 

W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na arkusz papieru do pieczenia, formujemy z niego prostokąt o grubości ok 1 cm - ciasto jest super plastyczne i świetnie się z nim pracuje. Delikatnie, możliwie równomiernie rozsmarowujemy na cieście nadzienie, po czym zwijamy je wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę. 
Wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Na drugi dzień wyciągamy roladę z lodówki, przekładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę (łączeniem do dołu). 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C

Wierzch ciasta smarujemy mieszanką śmietanki, żółtka i cukru, posypujemy płatkami migdałów. 
Pieczemy ok 25 min, studzimy na kratce. *
Gdy ostygnie, wierzch posypujemy cukrem pudrem. 


(* Uwaga! Podczas pieczenia strudla 'rozeszła się' na boki i pękła w środku... Może pieczenie w długiej, dość szerokiej keksówce pomogłoby jej zachować ładny kształt rolady.. )


Smacznego! 







•                •                •



Christmas cake with almonds and cherries
(source - a recipe from the blog Pistachio - lo )


For the dough:

400 g wheat flour
10 g fresh yeast (I gave 5 g of dried yeast)
2 tablespoons sugar
4 tablespoons warm water

80 g caster sugar
pinch of salt
100 ml warm milk
100 g soft butter
2 eggs

For the filling:

200g ground almonds
150 g dried or candied cherries (I used candied)
50 g brown sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cardamom
120 ml heavy cream

In addition:

1 tablespoon heavy cream
1 tablespoon brown sugar
1 egg yolk
almonds, for sprinkling the whole


In a bowl make the leaven - mix yeast with water, 2 tablespoons of sugar and a tablespoon of flour. Let it stand for 10 - 15 minutes, until it starts to work (the leaven will grow, and there will be bubbles on the surface).
Add the eggs, remaining sugar, milk and a pinch of salt to the bowl with leaven. Mix until combined. Add the flour and knead the dough - for about 5 minutes if using a mixer; by hand for about 10 - 15 minutes. (I worked the dough manually, the dough is wonderful, fragrant, and at the end of kneading completely does not stick to your hands :))
Put the ready dough into a bowl greased with oil, cover with a cloth and leave for an hour to grow.

In a bowl, mix all the filling ingredients.

Transfer the dough to a sheet of baking paper, form a rectangle with the thickness of about 1 cm. Gently, as evenly as possible, spread the filling on the dough, then wrap it along the long edge as the roulade.
Put in the fridge for the whole night.

On the second day we take the roulade out of the refrigerator, transfer with baking paper on a baking tray. 
Preheat oven to 180 C degrees. 

Grease the top of the dough with mixture of cream, egg yolk and sugar, sprinkle with almonds flakes.
Bake for about 25 minutes, cool it on a wire rack.
When cool, sprinkle top with powdered sugar.


Enjoy! 

3 komentarze:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!