Banalne w przygotowaniu, pyszne i sycące.
Mój zdecydowany faworyt.
Nawet Piotrek, nie będący miłośnikiem białej kapusty był (pozytywnie!) zaskoczony.
"Są nawet lepsze, niż zwykłe! " :)
Ja sama byłam zachwycona - naprawdę, mimo że składniki są przyziemne do bólu - spróbujcie.
Jednocześnie zachęcam Was do zakupu nowego numeru Polska Gotuje, z moim artykułem na temat Norwegii. Możecie go również (w wersji oryginalnej, jeszcze przed edycją do druku) przeczytać t u t a j .
Zapraszam do lektury!
Kotlety mielona z białą kapustą
/przepis na 16-18 niewielkich kotlecików/
250g mięsa mielonego
½ kg białej kapusty, startej na grubej tarce
1 jajko
3 czubate łyżki kaszy mannej
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 łyżki oleju roślinnego
sól i świeżo mielony pieprz
ulubione zioła (u mnie koperek świeży i suszony)
bułka tarta, do obtoczenia kotletów
olej roślinny do smażenia
garść świeżego koperku do posypania
Na małej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, smażymy aż będzie złota.
Białą kapustę zalewamy wrzątkiem, i od razu odcedzamy.
Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki: mięso, kapustę, przysmażoną cebulę, kaszę manną i jajko. Dodajemy zioła i wszystko starannie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /Dobrze jest odstawić masę do lodówki na ok. 1 h – żeby nieco stężała a smaki się przegryzły/.
Z gotowej masy formujemy małe, raczej płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu aż z obu stron będą złotobrązowe.
Podajemy z sosem pomidorowym np. takim:
½ puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Smacznego!