Lekka, zdrowa sałatka z filetem z tuńczyka.
Na ciepłe dni, kiedy ostatnią rzeczą jaka nam się marzy, jest stanie przy kuchni.
Z jajkiem, jak z małym słońcem na talerzu.
Do tej sałatki trzeba się uśmiechnąć.... :)
Równie dobrze można na sałacie położyć inną rybę.
Różowego łososia albo kawał halibuta.
Tez będzie pyszne.
* * *
D y g r e s j a mała.
Lubię robić sałatki. I sałatki lubią m n i e. Nie mogą się n i e udać.
Nie ma nic, co mogę schrzanić.
W przeciwieństwie do ciast, które notorycznie ostatnimi czasy mi się n i e udają.
Chyba się na mnie denerwują i mszczą okrutnie...
Za pośpiech, za nerwowe odmierzanie masła zanim zjedzą je koty...
Za dolewanie mleka 'w powietrzu'...
Za małe różowe łapki grzebiące w cukrze i mące...
Za...
Może uspokoją się jak urosną...? (nadzieja matką głupich... )
Konkludując, ciast u mnie niet.
Kilka prób, podjętych w przypływie weny twórczej skończyło się co najmniej źle...
Kocham moje koty :)
* * *
Dobrej nocy Wam życzę!
Sałatka nicejska ze
stekiem z tuńczyka
2 niewielkie filety z
tuńczyka / u mnie po 150g /
2 garście rukoli / lub innej sałaty /
1 mała cebula,
pokrojona w piórka
2 jajka, ugotowane na
półtwardo
6 filecików anchois
garść oliwek / zielone lub/i czarne /
1 łyżka kaparów,
odsączonych
Na dressing:
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z
cytryny
1 ząbek czosnku,
drobno posiekany
4 łyżki oliwy z
oliwek
½ łyżeczka musztardy
sól morska i świeżo mielony
pieprz
garść posiekanego szczypiorku
Przygotowujemy dressing – w miseczce łączymy wszystkie składniki,
doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tuńczyka delikatnie nacieramy solą, grillujemy na dobrze
rozgrzanej patelni grillowej (można na
odrobinie oliwy z oliwek ) przez ok. 1,5 – 2 minuty z każdej strony – mięso
powinno być miękkie i wilgotne w środku, w żadnym razie nie przesuszone!
Na talerzach rozkładamy rukolę, po 3 fileciki anchois, cebulkę,
posypujemy całość oliwkami i kaparami. Na samej górze układamy tuńczyka i
ugotowane na półtwardo jajko przekrojone na pół ( żółtko powinno być lekko płynne ).
Podajemy polane sosem i opcjonalnie, posypane świeżym pieprzem.
Smacznego!