Łosoś w sosie pomidorowo - śmietanowym, który łudząco przypomina mi delikatne curry.
Fantastyczne danie! Przepis z bloga Liski, tak dobry że nie odważyłam się (prawie)* nic zmieniać… :)
Bardzo, bardzo polecam wszystkim miłośnikom łososia i kuchni indyjskiej.
* Nie kroiłam łososia w kostkę - zostawiłam całe kawałki ryby.
ps. Danie jest naprawdę łatwe!
Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym
/na podst. przepisu Madhur Jaffrey z bloga Liski/
ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę
ok 1/4 łyżeczki soli
ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta pieprzu cayenne* (dałam ciut więcej)
Na sos:
300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)a
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/8 łyżeczki pieprzu cayennea
2 łyżki świeżo siekanej natki kolendry
dodatkowo:
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki nasion kminu
kilka plasterków limonki, do podania
W łososia wcieramy sól, pieprz, kurkumę i pieprz cayenne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na min godzinę.
W tym czasie przygotowujemy sos - wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziarna kuminu. Kiedy zaczną podskakiwać, wlać sos, dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Gdy zgęstnieje, dodać łososia, dokładnie przykryć go sosem i gotować ok 5 min ( w zależności od wielkości i grubości kawałków ). Uważajcie żeby łososia nie przegotować! Powinien być wciąż mokry i różowy w środku.
Podałam z ugotowanym ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!