środa, 21 marca 2018

W i o s n a (?). Pankejki owsiane z karmelizowanym bananem (Oatmeal pancakes with carmelised bananas).



Kochani. Żyję w  n i e d o c z a s i e. 
Wrzucam zaległe przepisy przygotowane dla 'Mody na Zdrowie'. Te, które uznaję za zbyt fajne żeby nie znalazły się tutaj.  Szkoda żeby leżały na dysku. 
Niech służą. 


•      •      •


Pankejki owsiane z karmelizowanym bananem. 
(porcja dla dwóch osób) 

placuszki: 

100 g płatków owsianych
250 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego) 
30 - 40 g ksylitolu (do smaku) 
1 jajko
30 g masła, roztopionego w garnuszku 
olej kokosowy, do usmażenia placuszków

karmelizowane banany

2 średnie banany 
łyżka masła 
1 łyżeczka miodu 


Płatki owsiane miksujemy w malakserze na mąkę (albo używamy gotowej mąki owsianej). 
W misce mieszamy wszystkie składniki: zmiksowane płatki, jogurt, jajo, ksylitol i masło. 

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Łyżką nabieramy porcje ciasta - 1 łyżka na jednego pankejka. Smażymy na złotobrązowy kolor, po czym delikatnie odwracamy placuszki i smażymy, aż zarumienią się też z drugiej strony. 
Układamy placki na talerzu. 
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajmy miód. Banany przekrawamy na pól i wzdłuż. Smażymy na maśle przecięciem do dołu, aż ładnie się zarumienią. 
Rozkładamy banany na plackach, polewamy słodkim masłem. 

Smacznego!