Jeden s ł o n e c z n y dzień, i od razu wraca chęć do życia.
Nagle nie pokładam się ze zmęczenia, nie boli głowa, nie zasypiam po przeczytaniu dwóch stron
d o b r e j nawet ksiązki...
I energii więcej.
I uśmiechu.
Kurczak z zielonym sosem. Na przekór b u r o ś c i o m .
Polecam!
Szaszłyki z kurczaka z paprykowo - pietruszkowym pesto.
( porcja dla dwóch - trzech osób. Inspiracja - ten przepis )
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała żółtka papryka
1/2 pęczka natki pietruszki (same liście )
2 ząbki czosnku, obrane
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
kilka listków oregano, do posypania szaszłyków
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z kostek i włókien. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie filety.
Solimy i pieprzymy, do smaku.
Paprykę kładziemy na kratkę rozgrzanego do 180 st C piekarnika, pieczemy ok 15 min, co jakiś czas odwracając. Papryka ma być miękka, a skórka pokryta ciemnymi plamami. Upieczoną paprykę zawijamy na 5 minut w foliowy woreczek, po tym czasie z łatwością ściągniemy skórkę.
Obraną paprykę, czosnek i pietruszkę wrzucamy do malaksera, blendujemy na pastę, doprawiamy do smaku solą ( trzeba sporo soli żeby zbalansować surowy czosnek! ) i świeżo mielonym pieprzem.
Gotową paprykowo - pietruszkową pastą smarujemy rozbite filety i zwijamy kurczaka w ciasne roladki. Warto zawinąć każdą w folię spożywczą i wstawić na ok 15 - 20 min do zamrażarki - roladka będzie znacznie łatwiej się kroić.
Bardzo ostrym nożem kroimy każdą roladkę na kawałki, nabijamy ślimaczki na patyki do szaszłyków (uwaga! przyznaję że nie jest to łatwe, naprawdę w a r t o lekko schłodzić roladki przed pokrojeniem - znacznie ułatwia to całą zabawę. Nabijajcie też ślimaczki w miejscu łączenia - trzymają się wtedy najlepiej )
Smażymy na patelni grillowej, aż mięso będzie ładnie zarumienione.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Zielony, świeży sos
1/2 pęczka natki pietruszki
1 mała okrągła cukinia (lub kawałek zwykłej), pokrojona w kostkę
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry, zmielonej lub utartej w moździerzu
Cukinię, ząbek czosnku i pietruszkę blendujmey w malakserze na gładką, zieloną pastę. Dodajemy jogurtu, doprawiamy kolendrą, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Szaszłyki podajemy z sosem i gotowanym ryżem ( u mnie biały basmati )
Smacznego!
• • •
Grilled chicken skewers with pepper - parsley pesto.
( portion for two - three people. Inspiration - this receipe )
1 double chicken breast
1 small yellow bell pepper
1/2 bunch parsley
2 cloves of garlic, peeled
1/4 teaspoon ground coriander
salt and freshly ground pepper, to taste
a few leaves of fresh oregano, to sprinkle the skewers
Wash chicken, dry it with a paper towel. Using meat mallet, pound the meat into thin fillets.
Add salt and pepper, to taste.
Place the bell pepper on a 180 ° C hot oven, bake about 15 minutes, turning from time to time. Paprika has to be soft, and the skin covered with dark spots. Baked peppers wrap for 5 minutes in a plastic bag, then the skin will be easy to remove.
Peeled peppers, garlic and parsley put into the food processor, blend it to a paste, season to taste with salt ( you need a lot of salt to balance the raw garlic! ) and freshly ground pepper.
Ready pepper - parsley paste smear onto the fillets and roll up the chicken into tight roulades. Wrap each in clingfilm and put on about 15 - 20 minutes in the freezer - roulade will be much easier to cut.
With a very sharp knife, cut each roulade into pieces, make fun snails on skewers sticks (Note! I admit that it is not easy, it’s really worth to cool the meat slightly before cutting - it makes the job much easier )
Fry on a grill pan until nicely browned.
At this time, prepare sauce.
Green, fresh sauce
1/2 bunch of parsley
1 small round zucchini (or a piece of normal), roughly diced
2 tablespoons sour cream or plain yogurt
salt and freshly ground pepper, to taste
1 clove of garlic
1/2 teaspoon coriander, ground or beaten in a mortar
Zucchini, garlic and parsley clove blend in the food processor to a smooth, green paste. Add the yogurt, season with coriander, salt and freshly ground pepper.
Serve the skewers with sauce and boiled rice (I used the basmati rice).
Enjoy!
o to musi być smaczne:) fajny pomysł:) Czym mogę zastąpić kolendrę, nie przepadam za tą przyprawą:)
OdpowiedzUsuńJustynko, kolendra jest faktycznie bardzo specyficzna, ciężko jest znaleźć coś zastępczego.. Jak nie przepadasz, to myślę że najlepiej będzie ją po prostu pominąć.
UsuńPozdrawiam ciepło! :-*
danie wygląda super :) no i te kolory !
OdpowiedzUsuńkurczak jest jedynym mięsem które mój syn zajada, będę musiał to zrobić na kolejny obiad, wygląda przepięknie, a ta zieleń mnie urzekła
OdpowiedzUsuń