czwartek, 4 grudnia 2014

Szaszłyki z kurczaka z paprykowo - pietruszkowym pesto (Grilled chicken skewers with pepper - parsley pesto).



Jeden  s ł o n e c z n y  dzień, i od razu wraca chęć do życia. 
Nagle nie pokładam się ze zmęczenia, nie boli głowa, nie zasypiam po przeczytaniu dwóch stron 
d o b r e j nawet ksiązki... 
I energii więcej. 
I uśmiechu. 

Kurczak z zielonym sosem. Na przekór b u r o ś c i o m . 
Polecam! 



Szaszłyki z kurczaka z paprykowo - pietruszkowym pesto. 
( porcja dla dwóch - trzech osób. Inspiracja - ten przepis )


1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała żółtka papryka
1/2 pęczka natki pietruszki (same liście )
2 ząbki czosnku, obrane
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
kilka listków oregano, do posypania szaszłyków


Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z kostek i włókien. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie filety. 
Solimy i pieprzymy, do smaku. 

Paprykę kładziemy na kratkę rozgrzanego do 180 st C piekarnika, pieczemy ok 15 min, co jakiś czas odwracając. Papryka ma być miękka, a skórka pokryta ciemnymi plamami. Upieczoną paprykę zawijamy na 5 minut w foliowy woreczek, po tym czasie z łatwością ściągniemy skórkę. 
Obraną paprykę, czosnek i pietruszkę wrzucamy do malaksera, blendujemy na pastę, doprawiamy do smaku solą ( trzeba sporo soli żeby zbalansować surowy czosnek! ) i świeżo mielonym pieprzem. 
Gotową paprykowo - pietruszkową pastą smarujemy rozbite filety i zwijamy kurczaka w ciasne roladki. Warto zawinąć każdą w folię spożywczą i wstawić na ok 15 - 20 min do zamrażarki - roladka będzie znacznie łatwiej się kroić. 

Bardzo ostrym nożem kroimy każdą roladkę na kawałki, nabijamy ślimaczki na patyki do szaszłyków (uwaga! przyznaję że nie jest to łatwe, naprawdę w a r t o lekko schłodzić roladki przed pokrojeniem - znacznie ułatwia to całą zabawę. Nabijajcie też ślimaczki w miejscu łączenia - trzymają się wtedy najlepiej )
Smażymy na patelni grillowej, aż mięso będzie ładnie zarumienione. 

W tym czasie przygotowujemy sos. 


Zielony, świeży sos


1/2 pęczka natki pietruszki
1 mała okrągła cukinia (lub kawałek zwykłej), pokrojona w kostkę
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry, zmielonej lub utartej w moździerzu

Cukinię, ząbek czosnku i pietruszkę blendujmey w malakserze na gładką, zieloną pastę. Dodajemy jogurtu, doprawiamy kolendrą, solą i świeżo mielonym pieprzem. 


Szaszłyki podajemy z sosem i gotowanym ryżem ( u mnie biały basmati )

Smacznego! 








•                •                •





Grilled chicken skewers with pepper - parsley pesto.
( portion for two - three people. Inspiration - this receipe )


1 double chicken breast
1 small yellow bell pepper
1/2 bunch parsley 
2 cloves of garlic, peeled
1/4 teaspoon ground coriander
salt and freshly ground pepper, to taste

a few leaves of fresh oregano, to sprinkle the skewers


Wash chicken, dry it with a paper towel. Using meat mallet, pound the meat into thin fillets.
Add salt and pepper, to taste.

Place the bell pepper on a 180 ° C hot oven, bake about 15 minutes, turning from time to time. Paprika has to be soft, and the skin covered with dark spots. Baked peppers wrap for 5 minutes in a plastic bag, then the skin will be easy to remove. 
Peeled peppers, garlic and parsley put into the food processor, blend it to a paste, season to taste with salt ( you need a lot of salt to balance the raw garlic! ) and freshly ground pepper.

Ready pepper - parsley paste smear onto the fillets and roll up the chicken into tight roulades. Wrap each in clingfilm and put on about 15 - 20 minutes in the freezer - roulade will be much easier to cut.

With a very sharp knife, cut each roulade into pieces, make fun snails on skewers sticks (Note! I admit that it is not easy, it’s really worth to cool the meat slightly before cutting - it makes the job much easier )
Fry on a grill pan until nicely browned.

At this time, prepare sauce.


Green, fresh sauce

1/2 bunch of parsley
1 small round zucchini (or a piece of normal), roughly diced
2 tablespoons sour cream or plain yogurt
salt and freshly ground pepper, to taste
1 clove of garlic
1/2 teaspoon coriander, ground or beaten in a mortar


Zucchini, garlic and parsley clove blend in the food processor to a smooth, green paste. Add the yogurt, season with coriander, salt and freshly ground pepper.


Serve the skewers with sauce and boiled rice (I used the basmati rice). 
Enjoy! 



4 komentarze:

  1. o to musi być smaczne:) fajny pomysł:) Czym mogę zastąpić kolendrę, nie przepadam za tą przyprawą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, kolendra jest faktycznie bardzo specyficzna, ciężko jest znaleźć coś zastępczego.. Jak nie przepadasz, to myślę że najlepiej będzie ją po prostu pominąć.

      Pozdrawiam ciepło! :-*

      Usuń
  2. danie wygląda super :) no i te kolory !

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczak jest jedynym mięsem które mój syn zajada, będę musiał to zrobić na kolejny obiad, wygląda przepięknie, a ta zieleń mnie urzekła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!