Lubicie połączenie karmelu i czekolady?
Jeśli uśmiechacie się pod nosem, i pomyśleliście teraz "no ba!", jest to deser dla Was - deser
i d e a l n y !
Miękkie, niemal płynne w środku brownie (nie przepieczcie!) i gruba warstwa słonego, lekko palonego w smaku karmelu. Nie potrafiłam się oderwać, mimo że 'ciężar' deseru pozwalał zjeść jednorazowo tylko kawałeczek.
Przepis podaję na małą tortownicę - jeśli robicie ciasto w większej, o średnicy powyżej 25 cm - zróbcie z podwójnej porcji - brownie będzie wtedy wysokie, z dużą ilością miękkiego środka.
Polecam z całego serca wszystkim czekolado-holikom!
Brownie z solonym karmelem.
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
200 g niesolonego masła
180 g cukru trzcinowego
130 g mąki pszennej
ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy)
4 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do wystudzenia (nie może być całkiem gorąca).
Jajka, cukier i wanilię ubijamy krótko trzepaczką balonową. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Partiami wlewamy roztopioną czekoladę z masłem, mieszamy. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Małą foremkę (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę.
Pieczemy, aż ciasto się zetnie (środek ma pozostać lekko płynny) - u mnie zajęło to 35 minut i brownie było idealne. Miękkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami.
Sos z solonego karmelu.
(przepis pochodzi z tej strony)
200 g cukru
90 g niesolonego masła
120 ml śmietanki 30% tłuszczu
1/2 łyżeczka soli
Do garnuszka wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ciągle gumową szpatułką. Cukier zacznie się zbrylać, aż w końcu się rozpuści i nabierze złotobrązowego koloru.
Ostrożnie dodajemy masło - uwaga! karmel zacznie się mocno pienić! Mieszamy aż masło zupełnie się roztopi, po czym powoli wlewamy śmietankę.
Gotujemy całość jedną minutę.
Na koniec dodajemy sól, mieszamy.
Studzimy i ... gotowe!
Gotowe, przestudzone brownie polewamy obficie karmelowym sosem...
Smacznego!
• • •
Brownie with salted caramel sauce
200 g dark chocolate (minimum 70% cocoa)
200 g unsalted butter
180 g brown sugar
130 g of all purpose wheat flour
grains of half a vanilla pod (or vanilla extract)
4 eggs
Preheat oven to 160 C degrees.
In a saucepan, melt the chocolate with the butter. Set aside to cool (it just cannot be hot).
Whisk briefly eggs, sugar and vanilla. Add flour and mix thoroughly. Pour melted chocolate into the eggs mixture, mix until combine. The mixture should be thick and glossy.
Pour into a 18 centimeters round cake tin lined with non-stick baking paper and bake for 30–35 minutes or until set.
It took me 35 minutes and the brownie was perfect. Soft in the middle, with slightly crispy edges.
Salted caramel sauce
(receipe from this page)
200 g granulated sugar
90 g salted butter
120 ml heavy cream
1/2 teaspoon salt
Heat granulated sugar in a medium saucepan over medium heat, stirring constantly with a rubber spatula. Sugar will form clumps and eventually melt into a thick brown, amber-colored liquid as you continue to stir. Be careful not to burn.
Once sugar is completely melted, immediately add the butter - the caramel will bubble rapidly when the butter is added. Stir the butter into the caramel until it is completely melted. Than, drizzle in 1/2 cup of heavy cream. Carefull! Mixture will rapidly bubble and/or splatter when added.
Allow the mixture to boil for 1 minute. It will rise in the pan as it boils.
Remove from heat and stir in 1 teaspoon of salt.
Allow to cool down before using.
Pour a sauce on the top of the brownie :)
Szukałam idealnego ;) Chetnie wypróbuję Twój przepis ;))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda po prostu genialnie! Zrobię je sobie jako nagrodę gdy pozdaję egzaminy poprawkowe.
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie! Uwielbiam takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńJakie wilgotne :) Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co upiec na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńo mamo! co za widok! pyszny!
OdpowiedzUsuńMniaaaaam! Zrobię mężowi na imieniny, bo uwielbia czekoladę...
OdpowiedzUsuńO matko, ależ cudowne ! Niesamowicie się prezentuje. Lubię takie ciasta. Koniecznie do zrobienia.
OdpowiedzUsuńZdjęcia - przepiękne!
Mmm, to brownie wygląda bardziej jak jakiś mus czy krem na tych zdjęciach - niech no tylko się zrobi chłodniej, będę się takim zajadać :)
OdpowiedzUsuńNo, akurat na zdjęciach ostrość jest na najmniej ścięty środek :)
UsuńTeż chciałam pisać, że przypomina mi trochę taki pudding. Ale to przecież brownie i musi mieć taką cudowną, lepką konsystencje <3
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietna konsystencja!
Super zdjęcia! :)
O rany, ale to musi być pyszne. Uwielbiam solony karmel :)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje bosko! sprawdzone!
OdpowiedzUsuń