Kochani, podaję podstawowy przepis na omlet - ten jest z czterech jaj, jeśli to za dużo robimy z polowy składników. Albo robimy i jemy w dwie osoby :)
Gdy chcecie zjeść omlet na wytrawnie, oczywiście pomijamy ksylitol, reszta się nie zmienia. Możecie wtedy potraktować go jako spód do rozłożenia składników (np. warzyw i sera), albo wmieszać pokrojone w kostkę warzywa w masę jajeczną.
Ja jem zazwyczaj w wersji słodkiej, tak lubię :)
Omlet na mące kokosowej
(z 4 jajek)
4 jajka (rozmiar M)
1 łyżka (10 g) mąki kokoswej
1 łyżka (15 g) ksylitolu
łyżeczka oleju koksowego, do smażenia
na wierzch:
1/2 kubeczka (125 g) jogurtu greckiego
1 miarka odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
garść świeżych owoców
lub:
dżem bez cukru
lub:
łyżka masła orzechowego
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Do piany dodajemy mąkę kokosową, ksylitol i żółtka, delikatnie mieszamy aż całość będzie przypominać masę na biszkopt :)
Na patelni rozpuszczamy łyżeczka oleju kokosowego, wylewamy omletową masę, rozprowadzamy równomiernie szpatułką (polecam silikonowe szpatułki, znacznie ułatwiają zsuwanie omleta z patelni :) ). Smażymy 4 - 5 min, aż spód zetnie się i zarumieni. Delikatnie zsuwamy omlet na talerz, przykrywamy patelnią i jednym ruchem odwracamy. Z drugiej strony wystarczy ok. 2 minut.
Jogurt grecki mieszamy z odzywką białkową, polewamy omlet.
Na wierzchu rozkładamy owoce.
Smacznego!
Koskos + truskawki - mniam! I to jeszcze w omlecie :-)
OdpowiedzUsuńŁał! Smakowity widok!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda<3
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, dobrze, że zbliża się weekend, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńโปรโมชั่น pg slot มากมาย เล่นง่ายจ่ายจริง แตกจริง ต้อง pg slot เท่านั้น! เล่นสล็อต พีจีสล็อต เว็บไซต์ตรงผู้ให้บริการเกมสล็อตออนไลน์ชั้นหนึ่ง ทกลอง เล่น ฟรี พร้อมโบนัส
OdpowiedzUsuń