niedziela, 17 kwietnia 2016

Domowe masło orzechowe. Z prażonych orzeszków ziemnych i migdałów.




Kiedyś masło orzechowe już ukręciłam, teraz do niego wracam. 
Smak i konsystencja - no nie do porównania z tymi kupnymi (które przecież też są całkiem smaczne, no nie?) ;-) 
Problemem jest, że miksuję je na raty, z racji troski o sprzęt miksujący. I na raty w czasie miksowania, systematycznie sobie podjadam.. :) haha nie śmiejcie się na zapas, bo sami będziecie robić d o k ł a d n i e to samo, gwarantuje Wam to moi Drodzy! :D 

Zatem do dzieła, i uwaga; jak już grzejecie mikser, róbcie od razu dużą porcję. Warto! 





Domowe masło orzechowe. 
Z prażonych orzeszków ziemnych i migdałów


100 g prażonych orzeszków ziemnych 
100 g migdałów (w całości, ze skórką
szczypta soli morskiej, do smaku 
1 łyżeczka miodu (*opcjonalnie, do smaku
1 łyżka oleju roślinnego tłoczonego na zimno (*np. lnianego, z orzechów ziemnych czy słonecznikowego; również opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać bardziej ‚płynną’ konsystencję.)



Orzechy i migdały wkładamy do misy malaksera; miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką konsystencje masła. 
Dosmaczamy miodem i ewentualnie szczyptą soli (tutaj, według Waszych upodobań smakowych; samo masło, bez żadnych dodatków już jest pyszne). Na koniec miksowania powoli wlewamy olej (*jeśli decydujemy się go dodać), miksujemy do zupełnego połączenia się składników. 

Smacznego! 

*     *     * 

u w a g i ! 


  • Niczego wcześniej nie moczyłam, ani w żaden inny sposób nie przygotowywałam. Migdały ze skórką, orzechy prosto z paczki. 
  • Najlepiej byłoby użyć prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • I najważniejsze! Robienie masła orzechowego to dość POTĘŻNA PRACA dla naszego miksera... :) Zresztą sami zobaczycie, jak c i e p ł e  będzie masło po zrobieniu :) Polecam miksowanie w kilku ratach po kilka minut; dajcie czas mikserowi żeby sobie dychnął. No chyba że macie jakąś naprawdę potężną maszynę. 

6 komentarzy:

  1. Nie wiem, co wygląda bardziej obłędnie: to masło czy same zdjęcia <3 Tak czy siak, masło z dodatkie migdałów to moje marzenie, więc będę musiała w końcu się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe masło! zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej ml masła wyjdzie z takiej ilości składników? Pozdrawiam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 200g :) Czyli mniej więcej pełny ten mały słoiczek ze zdjęcia (łyżeczka to łyżeczka do herbaty) :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!