Tą sałatkę zrobiłam na 'imprezę' urodzinową P.
Chciałam czegoś ciekawego, intrygującego, może ciut orientalnego, a zarazem w miarę prostego do zrobienia.
I mam! Sałatka jest przepiękna, quinoa, cieciorka i granat wyglądają trochę jak kolorowe koraliki, cudo. Fajny dressing z dodatkiem tahini nadaje lekko orientalny, bliskowschodni posmak.
Śmiało modyfikujcie składniki według uznania! Będą tu pasowały wszelkiego rodzaju orzechy, grillowany kurczak, natka pietruszki, kozi ser zamiast fety.
Polecam!
Sałatka z quinoa, ciecierzycą, pieczoną dynią i granatem.
(inspiracja - ten przepis)
Składniki na sałatkę:
1/2 dyni piżmowej
200 - 300 g brukselek
1/2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
1 dojrzały granat
5 łyżek ugotowanego quinua
1/2 kostki sera feta, pokrojonego
2 garście rukoli (można zastąpić roszponką)
Składniki na sałatkę:
oliwa extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
Pieczemy w 180 - 200 st, aż dynia będzie miękka i lekko zarumieniona (ok 20 - 30 minut, w zależności od wielkości kawałków).
Brukselki przekrawamy na pół, odcinamy dolną część - listki powinny łatwo od siebie odchodzić. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy brukselki na wolnym ogniu, przez ok 10 - 15 minut - powinny być miękkie ale wciąż zachowywać swoją strukturę.
W małej miseczce przygotowujemy dressing - mieszamy oliwę z tahini i sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dressingiem polewamy sałatkę.
Podajemy posypaną pozostawionymi pestkami granatu ( wygląda pięknie! ), z kromkę świeżego pieczywa. Pyszna solo, lub jako ciekawy dodatek do mięsa.
• • •
(inspiration - this recipe)
1/2 butternut squash
200 - 300 g brussels sprouts
1/2 cup chickpeas (cooked or canned)
1 ripe pomegranate
5 tablespoons of cooked quinoa
1/2 cube of feta cheese, chopped
2 handfuls of arugula (or any salad You like)
extra virgin olive oil
2 tablespoons lemon juice
2 cloves garlic, crushed
2 tablespoons tahini sesame paste
salt and freshly ground pepper, to taste
Bake at 180 - 200 ° until the pumpkin is soft and slightly browned (about 20 - 30 minutes, depending on the size of the pieces).
Brussels sprouts cut in half, cut off the lower part - the leaves should easily come away from each other. Warm up the olive oil in a frying pan, fry brussels on a low heat for about 10 - 15 minutes - they should be soft but still keep their structure.
In a small bowl, prepare dressing - mix oil with tahini and lemon juice, add the garlic, season with salt and pepper.
Pour dressing over salad.
Serve sprinkled with pomegranate seeds (it looks beautiful!), preferably with a slice of fresh bread. Delicious solo, or as an interesting side dish with the meat.
bardzo apetyczna sałatka, pełna zdrowia i kolorów! :)
OdpowiedzUsuńpg ดีที่สุดเกมออนไลน์ PG SLOT สล็อตบนโทรศัพท์เคลื่อนที่ แบบใหม่ตอนนี้ ของโลก สมัครเล่น SLOT วันนี้รับโบนัส แรกเข้า 100% ในทันทีทันใด โบนัส 50% สำหรับสมาชิกใหม่
OdpowiedzUsuń