Dziś krótko i na
temat.
Zupa dyniowa Ewelinki –
z dodatkiem gałki muszkatołowej i …jabłka! Faktycznie, dokładnie tak jak pisze
Ewelina – najsmaczniejsza.
Tak smaczna, że po raz
pierwszy nie udało mi się zrobić zdjęć gotowej zupie… (wstyd, oj wstyd). Pójdę
więc dziś na łatwiznę, i wrzucam tenże przepis (wielu osobom obiecany), a po
przepiękne, klimatyczne fotografie tej cudnej zupy, odsyłam do „kuchni pełnejsmaków”.
Dziękuję Ewelinko!
Zupa dyniowa z
jabłkiem i gałką muszkatołową.
/przepis Ewelajny z
Kuchni pełnej smaków, wystarcza na spory garnek – a i tak za mały…;))/
1200g dyni Hokkaido (nie
obierałam)
260g obranej cebuli, pokrojonej w piórka
¼ kostki masła – 50g
360g jabłek, obranych (najlepsze
soczyste i kwaskowe)
ok. 1l bulionu warzywnego
1 łyżka gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku*
*W oryginale jest jeszcze
sól wędzona, ja niestety nie miałam…
W dużym garnku rozpuszczamy połowę masła (25g), podsmażamy
na nim cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, smażymy przez kilka minut, a
następnie zalewamy bulionem. Po ok. 10 minutkach gotowania, dodajemy jabłka.
Gotujemy całość do miękkości.
Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i
gałką muszkatołową.
Smacznego!
ps. A Wy? Drążyliście dynię na Lampion? :))
Pyszna na pewno ta zupa...
OdpowiedzUsuńzupa i lampion na medal ;)
OdpowiedzUsuńZupa z pewnością pyszna, Ewelinki bloga uwielbiam, klimatyczne zdjęcia i opisy i w ogóle za wszystko.:)
OdpowiedzUsuńA u Ciebie Natalio pięknie dyniowo dziś i wesoło:). Lampionu nie robiłam, ale zupkę już tak:)
Pozdrawiam cieplutko:*
hehe super fotka!
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu próbowałam gotować różne zupy z dynią w roli głównej, jednak dopiero ten przepis podbił moje kubki smakowe. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń