niedziela, 27 marca 2011

Moje ulubione Spaghetti alla bolognese




Jest to chyba jedyna typowo mięsna potrawa, która na stałe gości w mojej kuchni  :)
Wystarczy mieć wcześniej rozmrożone mięso, a całość przygotowania trwa nie więcej niż 30 min!
Naprawdę polecam :)

Co potrzeba:
- makaron spaghetti
- pomidory w puszce, krojone
- czosnek, ja lubię intensywne smaki, dałam 4 ząbki
- 1 cebula
- mięso mielone, miałam łopatkę
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- papryczka chili czerwona
- sól, pieprz, jak ktos lubi bardzo ostre możne ciut pieprzu Cayenne
- Oliwa z oliwek
- ser do posypania ( najlepsza jest Gouda, albo twarda odmiana Mozzarelli)
- 1 duża łyżka przecieru pomidorowego (nie koniecznie)

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić czosnek pokrojony na połówki, przyrumienić na brązowo, odwrócić ząbki, i tak samo przypiec z drugiej strony. To powoduje że oliwa nasiąka smakiem przypieczonego czosnku. Takie ‘wypalone’ ząbki można wyrzucić – oddały już cały potencjał smaku, ja je jednak zostawiam – w niczym mi nie przeszkadzają :).

Pod koniec smażenia czosnku dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać mięso. Posolić, popieprzyć, wkroić lub wkruszyć (gdy mamy ususzoną) chilli. Mięso smażyć na dość dużym ogniu, rozdrabniając je i mieszając przez cały czas. Ja lubię gdy jest dość przypieczone.
Do gotowego mięsa z cebulą dodajemy puszkę pomidorów, mieszamy, doprawiamy do smaku raz jeszcze solą i pieprzem, dodajemy zioła i łyżkę przecieru – smak jest wtedy bardziej wyrazisty. Całość zostawiam jeszcze na ogniu jakieś 3 – 5 min, aż widzę że sos wyraźnie zgęstniał.

Ugotowane spaghetti wykładamy na talerz (ja nie przelewam makaronu wodą – gdy jest podawany natychmiast to nie trzeba! ), w środek nakładamy mięsny sos, posypujemy serem.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ojej. Spaghetti bolognese z ziołami prowansalskimi i goudą - Włosi dostaliby ataku serca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no wiem :) Zauważ że to jeden z pierwszych przepisów na blogu i hmmm.. faktycznie pozostawia wiele do życzenia ;)
      Teraz z perspektywy, czasem mam ochotę 'zmodyfikować' te stare przepisy i foty, a z drugiej strony, to fajnie spojrzeć na to w kategoriach rozwoju :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!