niedziela, 20 maja 2012

Szparagi i łosoś. Najprościej.





Nie wiem czy to, co Wam dziś pokażę można w ogóle nazwać przepisem :)
Łosoś i zielone szparagi.
Naprawdę pyszne połączenie i nic już więcej nie trzeba.

Najprostsza forma. Najlepsza.

Odkryłam w zeszłym tygodniu stragan, tuż koło mojej kamienicy.
Pani ze stragany ma piękne warzywa. Polskie, brudne od ziemi, świeżutkie.
Kupuję buraczki, botwinkę, pęczek szparagów, pierwsze polskie truskawki na śniadanie (z jogurtem i odrobiną miodu gryczanego, najpyszniejsze!)
Najchętniej kupiłabym wszystko na raz!
W głowie tysiące pomysłów, co bym z tym wszystkim zrobiła :)
Tylko czasu wciąż brak…






Szparagi zielone. I łosoś.
/porcja dla dwóch osób/


1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku

4 małe filety lub dzwonki z łososia
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
5 – 6 dużych listków świeżej bazylii, posiekanych
odrobina soli, do smaku
świeży tymianek /lub inne zioła/ do posypania

Szparagi smażymy na oliwie z oliwek na grillowej patelni.

Na innej patelni roztapiamy masło. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, kładziemy na patelnię. Dorzucamy świeżą bazylię.
Smażymy na małym ogniu, aż łosoś delikatnie zarumieni się z obu stron.

Na talerz wykładamy szparagi, na nich układamy kawałki łososia.
Dekorujemy świeżymi ziołami/ u mnie tymianek /.


Smacznego!!





15 komentarzy:

  1. mnie kupiłaś :) a te zdjęcia! (moje ulubione nr 3)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, apetyczne zdjęcia i to połączenie łososia ze szparagami - to co ostatnio lubię baarrdzo! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjecia! a połączenie tak apetyczne, a zarazem najprostsze, bomba!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne połączenie i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie! Ja jestem zwolenniczką szparagów robionych najprościej jak się da. Dwa, trzy składniki + szparagi i danie gotowe. Takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie prosto, ale jak pysznie! No i te zdjecia...

    OdpowiedzUsuń
  7. oj chyba mnie namówiłaś na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznosci! Takie najprostsze - najlepsze! Szparagi w połączeniu z łososiem bardzo lubię.
    Żałuję,że jeszcze szparagów nie mogę dostać.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. JAK PYSZNIE I ELEGANCKO! MOJE SMAKI!!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łososia, a Twój wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To co lubię najbardziej. Znakomite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja mam podobny dylemat kiedy idę do zaprzyjaźnionego warzywniaka :) Może to głupio zabrzmieć,ale ziemia na warzywach to jeden z najprzyjemniejszych widoków! Twój przepis na szparagi z łososiem brzmi bardzo zdrowo i pysznie. Ja też uwielbiam takie połączenia smaków.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!