sobota, 10 listopada 2012

Zupa dyniowa z jabłkiem i gałką muszkatołową




Dziś krótko i na temat.
Zupa dyniowa Ewelinki – z dodatkiem gałki muszkatołowej i …jabłka! Faktycznie, dokładnie tak jak pisze Ewelina – najsmaczniejsza.
Tak smaczna, że po raz pierwszy nie udało mi się zrobić zdjęć gotowej zupie… (wstyd, oj wstyd). Pójdę więc dziś na łatwiznę, i wrzucam tenże przepis (wielu osobom obiecany), a po przepiękne, klimatyczne fotografie tej cudnej zupy, odsyłam do „kuchni pełnejsmaków”.
Dziękuję Ewelinko!





Zupa dyniowa z jabłkiem i gałką muszkatołową.
/przepis Ewelajny z Kuchni pełnej smaków, wystarcza na spory garnek – a i tak za mały…;))/


1200g dyni Hokkaido (nie obierałam)
260g obranej cebuli, pokrojonej w piórka
¼ kostki masła – 50g
360g jabłek, obranych (najlepsze soczyste i kwaskowe)
ok. 1l bulionu warzywnego
1 łyżka gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku*
*W oryginale jest jeszcze sól wędzona, ja niestety nie miałam…


W dużym garnku rozpuszczamy połowę masła (25g), podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, smażymy przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem. Po ok. 10 minutkach gotowania, dodajemy jabłka.
Gotujemy całość do miękkości.

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Smacznego!

ps. A Wy? Drążyliście dynię na Lampion? :))



5 komentarzy:

  1. Zupa z pewnością pyszna, Ewelinki bloga uwielbiam, klimatyczne zdjęcia i opisy i w ogóle za wszystko.:)
    A u Ciebie Natalio pięknie dyniowo dziś i wesoło:). Lampionu nie robiłam, ale zupkę już tak:)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu próbowałam gotować różne zupy z dynią w roli głównej, jednak dopiero ten przepis podbił moje kubki smakowe. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!