środa, 26 czerwca 2013

Sałatka z młodej cukinii.



Młode warzywa najlepsze są solo.
Jak najmniej przetworzenia, jak najmniej ingerencji.

Taka jest własnie ta sałatka.
Cukinię tniemy obieraczką do warzyw w cienkie plasterki.
Robimy dressing - mięta, pepperoncino i dobrej jakości oliwa.
Odrobina soli morskiej.
Tyle.

Ja lubię, bardzo :)


Sałatka cukiniowa. 
/porcja dla dwóch osób/


1 cukinia
1/2 świeżej pepperoncino /lub odrobina suszonej/
kilka listków mięty, posiekanych
sól morska, do smaku
2 łyżki oliwy

kilka listków mięty, do dekoracji


Cukinię tniemy na wstążki - ja użyłam do tego zwyczajnej obieraczki do warzyw :)
Przygotowujemy dressing. Bardzo drobno siekamy papryczkę i liście mięty, łączymy z oliwą. Najlepiej jest przygotować go ciut wcześniej, żeby się przegryzł. 

Wstążki cukinii delikatnie solimy i polewamy dressingiem. 
(Uwaga! Najlepiej doprawić sałatkę dopiero tuż przed podaniem - posypana solą i polana sosem, szybko więdnie.)


Smacznego!!





7 komentarzy:

  1. Nie wiem czy miałabym cierpliwość obrać tak cukinię, wygląda bosko :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, obiera się ją naprawdę moment :) Tylko tak strasznie to wygląda ;)))

      Usuń
  2. nigdy nie jadłam surowej cukinii:) wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka prosta sałatka a tak mega wygląda :) do wypróbowania koniecznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda! Jak małe dzieło sztuki. :)
    Cudne zdjecia Nat, pozdrowienia ślę:*

    OdpowiedzUsuń
  5. też tak tnę cukinię, ale podaję ją z sosem majonezowo-jogurtowym doprawionym solą pieprzem i przecisniętym czosnkiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!