poniedziałek, 25 listopada 2013

Łosoś curry.



Łosoś w sosie pomidorowo - śmietanowym, który łudząco przypomina mi delikatne curry. 
Fantastyczne danie! Przepis z bloga Liski, tak dobry że nie odważyłam się (prawie)* nic zmieniać… :) 
Bardzo, bardzo polecam wszystkim miłośnikom łososia i kuchni indyjskiej. 

* Nie kroiłam łososia w kostkę - zostawiłam całe kawałki ryby. 

ps. Danie jest naprawdę łatwe! 



Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym
/na podst. przepisu Madhur Jaffrey z bloga Liski/


ok. 500-600 g łososia bez skóry, pokrojonego w kostkę
ok 1/4 łyżeczki soli
ok 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta pieprzu cayenne* (dałam ciut więcej)

Na sos:
300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej 
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)a
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1/8 łyżeczki pieprzu cayennea
2 łyżki świeżo siekanej natki kolendry

dodatkowo:
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki nasion kminu

kilka plasterków limonki, do podania


W łososia wcieramy sól, pieprz, kurkumę i pieprz cayenne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na min godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy sos - wszystkie składniki mieszamy w misce, odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziarna kuminu. Kiedy zaczną podskakiwać, wlać sos, dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Gdy zgęstnieje, dodać łososia, dokładnie przykryć go sosem i gotować ok 5 min ( w zależności od wielkości i grubości kawałków ). Uważajcie żeby łososia nie przegotować! Powinien być wciąż mokry i różowy w środku.

Podałam z ugotowanym ryżem basmati, posypane świeżą kolendrą. 


Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia a w takim wydaniu to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łososia w połączeniu z curry jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że to dobre połączenie i warte spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne zdjecia - to raz. Dwa - przepis faktycznie banalnie prosty, w dodatku wszystkie skladniki mam w domu. A wiadomo, co to oznacza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością smakuje rewelacyjnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i musi być pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory robiłam tylko kurczaka curry a ty łosoś. To musi być pyszne! Fajnie, że są użyte takie przyprawy jak garam Masala, kmin i kurkuma :) super:) Ja zawsze kupuje przyprawy NPS-MIX w ich sklepie internetowym www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
    Polecam Garam Masala :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!