piątek, 13 grudnia 2013

Łatwe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi.



U p i e k ł a m  ciasto! Tak, już dawno nic słodkiego tu nie było - doskonale zdaję sobie z tego sprawę. 
Ale t e g o ciasta nie potrafiłam sobie odmówić. 
Skosztowałam je po raz pierwszy u koleżanki (dziękuję Asiu za inspirację! ;*), i urzekła mnie jego prostota i smak. 
Przepis jest naprawdę łatwy, robi się je błyskawicznie. 

Idealne do popołudniowej, gorzkiej herbaty. 
A kawałek czy dwa, zapakowane w arkusz białego papieru, wywołuje uśmiech na twarzach znajomych :-) 
Naprawdę, uwielbiam dzielić się przygotowanym jedzeniem, a gdy smakuje, jest to dla mnie najpiękniejszy feedback i motywacja do dalszego rozwijania się. 


Swoją drogą, jest coś m a g i c z n e g o w przygotowywani ciasta nocą. 
Zaglądanie do piekarnika, czy … już? Zapach i ciepło.
Parzenie palców, pierwszym, gorącym, podobno bardzo niezdrowym (no właśnie, dlaczego?..), krzywo ukrojonym, kawałkiem. 


*    *    *  


Dobrego weekendu Kochani! 
Nat. 






Łatwe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. 

/źródło - ten przepis/


2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru /użyłam trzcinowego/
2 jajka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3 duże jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
cukier puder, do posypania


Jajka ubijamy z cukrem. Wciąż miksując dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, powoli wlewamy olej. 
Na koniec dodajemy jabłka i orzechy, krótko mieszamy całość drewnianą łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą) wykładamy surowe ciasto. Będzie bardzo gęste, nic się nie martwcie, tak ma być :)
Pieczemy przez ok 40 min, do 'suchego patyczka'.

Podajemy posypane cukrem pudrem. 



Smacznego!










18 komentarzy:

  1. Takie proste ciasta zawsze okazują się najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja znam to ciasto pod nazwą wiewiórka ;)

    i kiedyś uczenica zrobiła je na zebraniu rodziców (u mnie w liceum). rodzice oszaleli na jego punkcie i przepis poszedł w świat :D

    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jest to ciasto. :)
    Pozdrawiam Nat :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto! Idealne połączenie - jabłka i orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj siedziałam w domku i dopadła mnie ochota na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że mam całą siatkę orzechów włoskich. Natrafiłam na Twój przepis i muszę przyznać rewelacja!!!! Połowa blachy już opanowana:) Pyszności :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto świetne, smak dzieciństwa, mam jednak uwagę. Szklanka cukru to nie to samo co 250 gram, szklanka to 250 mililitrów. Szklanką można zmierzyć objętość a nie wagę. Masa produktu zależy nie tylko od jego objętości ale też gęstości, która dla każdego produktu jest przecież inna ;) Żeby się nie pomotać polecam kalkulatory kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłaś mnie tym przepisem i pięknymi zdjęciami! Teraz biegnę na szybkie zakupy i zabieram się za pieczenie. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety ale tylko zmarnowałam składniki bo w przepisie jest błąd. Mają być 4 jajka a nie 2. Ciasto było gęste jak glina, i tak dałam mniej niż 500g mąki bo na 2 jajka jest to zdecydowanie za dużo.Wyszedł oczywiście zakalec... w każdym przepisie na to ciasto w internecie są 4 jajka, tylko niestety dowiedziałam się o tym już po fakcie gdy zaczełam szukać przyczyny. Nie polecam tego przepisu, z tymi proporcjami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 500 gram mąki to znacznie więcej niż dwie szklanki....

      Usuń
    2. Przepis jest 'szklankowy' - nie ma w nim błędu. Na dwie szklanki mąki dajemy 2 jajka, 1/2 szklanki oleju i jedną szklankę cukru. Wszystko powinno wyjść jak trzeba :)
      Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  9. ciacho wyszło idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo sie cieszę!

      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  10. Ciasto jest przepyszne :) i takie proste w wykonaniu. Serdecznie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można dać orzechy laskowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Dowolnie orzechy będą OK :)
      Pozdrawiam! ;*

      Usuń
  12. Dziękuję ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jak dużą blaszkę jest to przepis? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!