poniedziałek, 24 marca 2014

Kuchnia włoska. Spaghetti alla puttanesca.



  
Kuchnia włoska. Moja u l u b i o n a ! Kocham ją za prostotę i czystość smaków. Kilka najwyższej jakości składników, i powstaje piękne, prawdziwe danie. Kocham za sery, za wino, za prosciutto i za .. podejście do życia i jedzenia :)

Zważywszy na mój sentyment, tym bardziej miło mi ugotować pyszną włoską pastę dla Tripsta.pl - bo po miesiącu kuchni tureckiej, pora przyszła na miesiąc włoski - dalej więc z radością wspieram akcję Europa od kuchni :)

Spaghetti alla puttanesca - tak często gości na moim stole. Jest w tej paście wszystko, co lubię. Świeżość pomidorów i pietruszki, ostrość pepperoncino, słoność anchovies i kaparów. Jedno z tych dań, kiedy zawsze przy jedzeniu, kolejny i kolejny raz uświadamiam sobie, że wciąż nie mam tego klasyka w bazie przepisów na blogu. 

Moi drodzy, oto i on! 

Viva la Italia! Viva la pasta! 



*    *    *



Spaghetti alla puttanesca.
/porcja dla dwóch osób/

ok 300 g makaronu spaghetti
puszka dobrej jakości włoskich pomidorów
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
5 filecików anchovies
garść czarnych oliwek, przepołowionych
garść kaparów
1 mała, suszona pepperoncino
świeża natka pietruszki


Makaron gotujemy al dente. 

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy 1 - 2 minuty, aż nabierze złotego koloru (uwaga! nie można czosnku przypalić! Cale danie będzie gorzkie i do wyrzucenia...). 
Dokładamy fileciki anchovies i pepperoncino, smażymy chwilkę mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy pozostałe składniki sosu - oliwki, kapary i połowę posiekanej natki pietruszki, zalewamy całość pomidorami z puszki (w sezonie oczywiście lepiej użyć świeżych pomidorów - wcześniej sparzonych i obranych ze skórki).
Gotujemy sos przez ok 5 min na wolnym ogniu - aż wyraźnie się zredukuje. 

Na patelnię z sosem wykładamy ugotowany makaron., starannie mieszamy. 

Podajemy gorące, posypane pozostałą natką pietruszki. 


Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma tu żadnych skomplikowanych składników, dostaniesz je w każdym sklepie :-)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. uwielbiam spaghetti chyba pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudownie podane ! Och, zjadłabym z wielką przyjemnością. Kuchnię włoską kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedna z moich ulubionych form spaghetti :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam spaghetti ale w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Oj, koniecznie spróbuję. Mój mąż to chyba oszaleje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to pysznie wygląda. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!