wtorek, 14 października 2014

Zapiekanka z kurczakiem i leśnymi grzybami pod ciastem francuskim (Puff pastry casserole with chicken and wild mushrooms).




Lekka i pyszna zapiekanka. 
Kurczak, ulubione leśne grzyby i francuskie ciasto - które czekając na swój dzień, swoje w lodówce przeleżało...
Robi się samo, na jednej patelni, piecze się 20 minut. I jest! 
Koniecznie dajcie sos sojowy i uważajcie żeby nie p r z e solić! 

Polecam!





Zapiekanka z kurczakiem i leśnymi grzybami pod ciastem francuskim. 
/Na dwie - cztery porcje. Inspiracja - ten przepis./


2 piersi z kurczaka 
sól i pieprz, do smaku 
1 łyżeczka ostrej (lub łagodnej, jak lubicie) papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
400 g leśnych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek)
1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki sosu sojowego 
80 ml śmietanki 12% do zup i sosów 
1 - 2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 opakowanie ciasta francuskiego 



Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. 

Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki. Kurki, jeśli są niewielkie, zostawiamy w całości. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, obsmażamy ją na złoty kolor. Na koniec dodajemy grzyby, smażymy jeszcze około 5 minut. 
Doprawiamy całość sosem sojowym i śmietaną, w razie potrzeby solą i pieprzem. 

Nadzienie przekładamy do formy żaroodpornej, przykrywamy ciastem francuskim dociskając brzegi do formy. Na środku robimy nożem nacięcie. Wstawiamy do piekarnika. 

Pieczemy ok 20 minut, aż ciasto się zarumieni. 

Smacznego! 





Puff pastry casserole with chicken and wild mushrooms. 
/ makes two - four servings. Inspiration - from here


2 chicken breasts 
salt and pepper
1 teaspoon of hot (or mild as you like) paprika 
1 teaspoon dried oregano 
400 g wild mushrooms (I used porcini mashrooms and chanterelles
1 onion, finely chopped 
2 tablespoons soy sauce 
80 ml of single cream (12% fat)
1 - 2 tablespoons of olive oil 
1 tablespoon butter 
1 package of good quality puff pastry



Wash the chicken brests, cut them into cubes. Season with salt, pepper, paprika and oregano. 

Clean the mushrooms, cut into slices. Chanterelles, if they are small, leave whole. 

Preheat oven to 180 ° C. 

In a large skillet heat the oil and butter, throw the chopped onion and fry until it is soft and delicate. Add the chopped chicken breast, fry until golden brown. At the end, add the mushrooms and fry for about 5 more minutes.
Season with soy sauce and cream, add additional salt and pepper if You need it. 

Transfer the filling into a baking dish, cover with puff pastry pressing edges to the form. a knife incision in the middle of the pastry. Put in the oven. 

Bake about 20 minutes, until the dough is golden brown and crispy. 





1 komentarz:

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!