czwartek, 8 stycznia 2015

Łatwe świąteczne pierniczki (Easy Christmas gingerbread cookies).



Już pewnie macie dość około świątecznych wpisów ;-)
Koncówka, naprawdę. 

P i e r n i c z k i . Chyba najbardziej popularne bożonarodzeniowe wypieki. Zrobiłam je już trzy tygodnie przed Świętami i, o ironio losu, zdobiłam półprzytomna w nocy tuż przed...
Po trzech próbach wyrafinowanych dekoracji rzuciłam co trzymałam, porwałam silikonowy pędzel i pędzlowałam po piernikach bez dziabania wzorków... 
Wyszły białe całe, lukrowe, z perełką. Może nie szczyty cukiernictwa, ale całość o dziwo wyglądała całkiem znośnie :-)

Dla głodnych piernikowych wrażeń estetycznych odsyłam do Małgosi - klik, której pierniczki zapierają dech w piersiach! Są p r z e c u d o w n e ! Może za rok, zrobię choć jeden, choć dwa tak piękne!... 

A same pierniki zacne. 
Ciasto wałkuje się i wykrawa jak marzenie, nic a nic się nie klei. 
Pierniczki dobrze się przechowują w szklanym słoju, są miękkie i aromatyczne. 
Polecam! 


*  *  *


Pierniczki świąteczne łatwe. 
(źródło - ten przepis)

500 g mąki pszennej
200 g miodu (użyłam miodu wielkokwiatowego)
200 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 - 4 łyżeczki przyprawy do piernika


Masło, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy - masa powinna być płynna ale nie gotujemy jej! Odstawiamy, żeby przestygła. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę oczyszczoną, do zagłębienia pośrodku wlewamy masę miodową, dodajemy jajko. Wyrabiamy, początkowo mieszając ciasto nożem, potem dłońmi. Ciasto jest bardzo plastyczne, lekko i dobrze się wyrabia, jest gładkie i błyszczące. 
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą, wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C.

Schłodzone ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na grubość ok 1/2 cm, foremkami wycinamy pierniczki. Układamy je, zachowując odstęp, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 min - powinny być delikatnie zarumienione. 

Gotowe pierniczki można udekorować - czym tylko chcecie. 
Moje udekorowałam lukrem na bazie białka. 
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. 

Smacznego! 





Easy Christmas gingerbreads. 
(source - this recipe)

500 g wheat flour
200 g honey 
200 g icing sugar
125 g butter
1 egg
1 teaspoon baking soda
pinch of salt
3 - 4 teaspoons gingerbread spice


In a pot, warm up butter, honey and gingerbread spice - the consistence should be liquid but don’t let it cook! Leave it to cool a bit.
In a large bowl sift flour, add a pinch of salt and baking soda, pour in the mixture of honey and butter, add the egg. Mix the dough with a knife, then knead it with hands. The dough will be very workable, smooth and shiny, stiff enough to handle without sticking to fingers
Wrap the ready dough in clingfilm, put in the fridge for about 1-2 hours.

Preheat oven to 160 ° C.

Divide the dough into few parts, roll each one out to a thickness of about 1/2 cm, cut out gingerbreads with biscuit cutters. Arrange them, keeping the distance, on a baking tray lined with baking paper. Bake for about 10 minutes - they should be lightly browned.

You can decorate gingerbreads with whatever you want.
I decorated the mine with icing on the basis of eggwhite.
Store in an jar or can.

4 komentarze:

  1. skoro mówisz że cudowne, to trzeba zrobić ;D zapraszam! http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj genialnie wyglądają i pewnie tak samo smakują!

    OdpowiedzUsuń
  3. w moim domu święta bez pierniczków to nie święta...część zawsze wieszamy na choince...na pewno przepis wypróbuję w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Dla mnie pierniczków nigdy dość. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!