niedziela, 17 kwietnia 2016

Domowe masło orzechowe. Z prażonych orzeszków ziemnych i migdałów.




Kiedyś masło orzechowe już ukręciłam, teraz do niego wracam. 
Smak i konsystencja - no nie do porównania z tymi kupnymi (które przecież też są całkiem smaczne, no nie?) ;-) 
Problemem jest, że miksuję je na raty, z racji troski o sprzęt miksujący. I na raty w czasie miksowania, systematycznie sobie podjadam.. :) haha nie śmiejcie się na zapas, bo sami będziecie robić d o k ł a d n i e to samo, gwarantuje Wam to moi Drodzy! :D 

Zatem do dzieła, i uwaga; jak już grzejecie mikser, róbcie od razu dużą porcję. Warto! 





Domowe masło orzechowe. 
Z prażonych orzeszków ziemnych i migdałów


100 g prażonych orzeszków ziemnych 
100 g migdałów (w całości, ze skórką
szczypta soli morskiej, do smaku 
1 łyżeczka miodu (*opcjonalnie, do smaku
1 łyżka oleju roślinnego tłoczonego na zimno (*np. lnianego, z orzechów ziemnych czy słonecznikowego; również opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać bardziej ‚płynną’ konsystencję.)



Orzechy i migdały wkładamy do misy malaksera; miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką konsystencje masła. 
Dosmaczamy miodem i ewentualnie szczyptą soli (tutaj, według Waszych upodobań smakowych; samo masło, bez żadnych dodatków już jest pyszne). Na koniec miksowania powoli wlewamy olej (*jeśli decydujemy się go dodać), miksujemy do zupełnego połączenia się składników. 

Smacznego! 

*     *     * 

u w a g i ! 


  • Niczego wcześniej nie moczyłam, ani w żaden inny sposób nie przygotowywałam. Migdały ze skórką, orzechy prosto z paczki. 
  • Najlepiej byłoby użyć prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • I najważniejsze! Robienie masła orzechowego to dość POTĘŻNA PRACA dla naszego miksera... :) Zresztą sami zobaczycie, jak c i e p ł e  będzie masło po zrobieniu :) Polecam miksowanie w kilku ratach po kilka minut; dajcie czas mikserowi żeby sobie dychnął. No chyba że macie jakąś naprawdę potężną maszynę. 

9 komentarzy:

  1. Nie wiem, co wygląda bardziej obłędnie: to masło czy same zdjęcia <3 Tak czy siak, masło z dodatkie migdałów to moje marzenie, więc będę musiała w końcu się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe masło! zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej ml masła wyjdzie z takiej ilości składników? Pozdrawiam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 200g :) Czyli mniej więcej pełny ten mały słoiczek ze zdjęcia (łyżeczka to łyżeczka do herbaty) :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ici Source lire cet article répliques de sacs de haute qualité jetez un coup d'œil sur ce site Web Louis Vuitton Dolabuy

    OdpowiedzUsuń
  8. โปรโมชั่น pg slot มากมาย เล่นง่ายจ่ายจริง แตกจริง ต้อง pg slot เท่านั้น! เล่นสล็อต พีจีสล็อต เว็บไซต์ตรงผู้ให้บริการเกมสล็อตออนไลน์ชั้นหนึ่ง ทกลอง เล่น ฟรี พร้อมโบนัส

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!