czwartek, 24 marca 2011

Conchiglioni z pesto orzechowo-pietruszkowym


/Na podstawie przepisu z Whiteplate/




Często pomysły na potrawy rodzą się z potrzeby wykorzystania czegoś konkretnego zalegającego w czeluściach lodówki :) Tym razem była to smutno poniewierająca się, pookrawana już z każdej strony kostka fety. Feta? Czemu nie!

Powstało danie z sosem typu pesto na bazie fety, świeżej pietruszki i pokruszonych orzechów włoskich. Posypane obficie parmezanem, w towarzystwie grillowanego bekonu smakuje fantastycznie!




Co potrzeba (na 2 porcje):

½ kostki fety
1 duży pęczek świeżej pietruszki, bardzo drobno posiekanej
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki soku z cytryny
7 łyżek oliwy z oliwek
kilka liści świeżej bazylii
1 paczka bekonu pokrojonego w cieniutkie plasterki
pokruszony ser parmezan do posypania (miałam Presidenta)
1 opakowanie (250 g) dużych muszli Conchiglioni

Orzechy pokruszyć na dość drobną miazgę (można zawinąć je w ściereczkę i rozgnieść tłuczkiem albo wałkiem do ciasta :) ). Połączyć orzechy, fetę, oliwę, sok z cytryny, bazylię i pietruszkę, tak zrobiony sos powinien mieć konsystencję gęstego, kremowego pesto.
Usmażyć bekon na patelni, ja użyłam patelni grillowej – naprawdę polecam!
Makaron ugotować zgodnie z przepisem, duże muszle gotuje się ok. 12 min.

Delikatnie, uważając żeby nie porozrywać muszli, połączyć makaron z sosem, ułożyć na nim plastry boczku, posypać orzechami włoskimi i parmezanem.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie pomysly, no i piekne zdjecia. Zazdroszcze podrozy do Chin... Będę tu często zagladać i podbierać przepisy i pomysly.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!