sobota, 28 stycznia 2012

Pomidorki i cukinia. Pizza.





Pizza zielono - czerwona. 
Kolorowa.
Na cienkim, chrupiącym cieście. 
Skusicie się?... 






Ciasto na cienką pizzę *

/Składniki podaję na jedną dużą, okrągłą pizzę. Jest bardzo cieniutka, dlatego zazwyczaj robię dwie takie pizze – podwajam więc ilość podanych tu składników/


1 szklanka mąki
½ szklanki ciepłej wody /tej samej szklanki którą mierzyliśmy mąkę/
25 g świeżych drożdży
½  łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek / można zastąpić olejem roślinnym /


Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn / mieszamy wszystko dokładnie / i odstawiamy aż ‘ruszy’ / 5 – 10 min, na powierzchni zacznie tworzyć się pianka /
Do mąki dodać sól.
Stopniowo dolewać drożdżowego zaczynu do mąki, i początkowo mieszać ciasto nożem, później zaś wyrabiać ręcznie przez ok. 5 - 7 min, w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde. Nie powinno też kleić się do rąk.

Z gotowego ciasta formujemy kulkę, smarujemy oliwą żeby nie obeschła i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia /nie ma potrzeby zostawiania ciasta na długo, w zupełności wystarczy jak poczekamy 15 – 20 min/

* Zawsze zaczynam od ciasta – gdy ono sobie spokojnie wyrasta, robię resztę.


Sos pomidorowy


½ puszki krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
¼ łyżeczki pepperoncino /na ‘czubku’ łyżeczki :) /
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka octu balsamicznego
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii


Pomidory z puszki wrzucamy do garnuszka, dodajemy czosnek, pepperoncino /jeśli nie lubicie na ostro, można pominąć. Lub dać jeszcze mniej:)/, ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1o min – aż sok z pomidorów nieco odparuje i sos zgęstnieje.
Ściągamy gotowy sos z ognia, odstawiamy do ostudzenia.


I ponadto…

100 – 150 g potartego /u mnie twarda mozzarella lub gouda/
kilka plasterków ulubionej szynki
½ niewielkiej cukinii, bardzo cienko pokrojonej w plastry
10 – 12 pomidorków koktajlowych
suszona bazylia i oregano do posypania
1 łyżka tartego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz


Ciasto na pizzę odpowietrzamy (można klasycznie walnąć je pięścią) i rozwałkowujemy na cieniutki placek /jeśli robicie z podwójnej porcji, tutaj dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części/. Układamy pizzę na delikatnie zwilżoną oliwą blachę.

Na placku równomiernie rozkładamy przygotowany wcześniej i wystudzony sos pomidorowy, ser, szynkę, plasterki cukinii i pomidorki koktajlowe. Posypujemy całość suszonymi ziołami /oczywiście, można użyć też świeżych/.

Wstawiamy pizzę do rozgrzanego do 220 st C. piekarnika, pieczemy 10 – 12 min, aż spód pizzy i brzegi się zarumienią, a cukinia będzie upieczona.

Przed podaniem można posypać tartym parmezanem.



Smacznego! :)




22 komentarze:

  1. Wooo... ja to chcę :)Jaka mąka została użyta to przygotowania pizzy?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pizzy na zdjęciach użyłam zwykłej mąki pszennej, ale robiłam ją też z kiedyś grahamki - jest wtedy nieco twardsza, a brzegi bardziej zbite. Ale też smaczna:)

      Usuń
  2. Boska pizza, fenomenalnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pięknie. A jakie ciasto cieniutkie - takie, jakie najbardziej lubię. Skusiłabym się na taką pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kształt tego kawałka przypominał mi Włochy i duże porcje pizzy.. Och to było cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, skusiłabym się! Wygląda cudownie. Pyszne dodatki, idealne dla mnie :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow pewnie ze sie skusze:) Wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skuszę się i to chyba bardzo szybko :D Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. piekne zdjecia:)
    pizza jest bardzo smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza smakowicie wygląda. Pełna kolorów :). Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. W takiej wersji smakowała by mi najbardziej, to pewne... może jeszcze fetę bym dorzuciła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Grzechem byłoby się na nią nie skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. myślałam, że tylko ja jem pizzę z cukinią. A przynajmniej sugerowali mi to znajomi :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudna, uwielbiam taką cienką, do tego świetnie skomponowane dodatki i pięknie się prezentuje. Też dziś robię pizze, ale na puszystym spodzie, bo taką wolą goście :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cieniutki spód :) ładnie wygląda :) Każda ma coś w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie się prezentuje. Uwielbiam pizze na cienkim spodzie :) A dodatki baaaardzo w moim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo podoba mi się pomysł na taką pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję Durszlakowi, że do Ciebie trafiłam :D
    Zawsze robię swoją pizzę, ale na bank wypróbuję Twój przepis, bo mnie po prostu przekonał, a za to dziękuję już Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Tobie, Justynko dziękuję za miłe słowa :) Znajdziesz tu sporo pizzowych przepisów - zapraszam do wypróbowania =)

      Usuń
  18. Przepis na ciasto na pizzę i sos genialny! Wyszło super :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :))) I polecam na przyszłość! :-)

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!