środa, 9 lipca 2014

Piña Colada. Sernik kokosowo - anansowy. (Piña Colada cheescake)



Kolejna sernikowa próba, tym razem wariacja na temat 
Piña Colady. 

Kokosowy, chrupiący spód i kremowy sernik. Pycha! 
Niestety, zgubił mi się trochę smak ananasa, następnym razem spróbuję zmiksować świeży owoc - może smak będzie intensywniejszy. 

A w głowie mam kolejne serniki. 
Na głowie za dużo, żeby wszystkie je upiec ... ;)


 *          *           *

My another cheesecake attempt, this time variation on the Piña Colada. 
Coconut, crunchy bottom and creamy cheesecake. Yum! 
Unfortunately, taste of pineapple is a bit lost, next time I'll try to blend fresh fruit instead of the canned one - hopefully I'll get more intensive flavour. 

In my mind I've already have another cheesecakes, ready to go!
Too much on my head, to bake them all... :)



Sernik kokosowo - anansowy (Piña Colada)
/Na tortownicę o średnicy 25 cm. Inspiracja - lekko zmodyfikowany przepis z Kwestii Smaku/


Na kokosowy spód:


200 g herbatników maślanych
50 g wiórków kokosowych
60 g stopionego i przestudzonego masła
60 g drobnego cukru

Na masę serową:


1 kg twarogu, potrójnie zmielonego
250 g serka mascarpone
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego z puszki
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka ananasa, odsączonego
1 puszka mleka kokosowego


Na wierzch:
300 g gęstego jogurtu greckiego 



Tortownicę smarujemy masłem. 
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. 

Herbatniki i wiórki kokosowe miksujemy, dodajemy cukier. Mieszamy starannie z roztopionym masłem - powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkowo - kokosową mieszanką wykładamy dno i boki tortownicy, mocno dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. 
Pieczemy ok, 5 min. Ostawiamy do przestudzenia. 

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 st C.

Odsączone ananasy miksujemy na puree. 
Otwieramy puszkę  z mlekiem kokosowym, zbieramy z wierzchu gęstą śmietankę - resztę mleka możemy wykorzystać no. do curry. 

W dużej misie łączymy twaróg i mascarpone. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mleko skondensowane (odkładamy na bok kilka łyżek - wykorzystamy je na wierzch sernika) i wciąż mieszając na małych obrotach miksera, po jednym jajku. 
Na koniec dodajemy mus ananasowy i śmietankę kokosową. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. 

Masę serową wykładamy do tortownicy. 
Pieczemy ok 2 h w temperaturze 120 st C. Środek sernika ma być ścięty, boki zarumienione. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Mieszamy grecki jogurt z pozostawionym skondensowanym mlekiem, masą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. 
Delikatnie obkrajmy nożem przy brzegach tortownicy, zdejmujemy obręcz i wstawiamy sernik do lodówki - najlepiej na całą noc. 


Smacznego!







Coconut cheesecake - anansowy (Piña Colada) 
/ On the cake tin with a diameter of 25 cm / 


For the base: 

200 g butter biscuits 
50 g shredded coconut
60 g butter, melted and cooled down
60 g caster sugar 

For the filling:

1 kg cream cheese, triple-milled 
250 g mascarpone cheese 
1 and 1/2 cup sweetened condensed milk from a can 
5 eggs 
3 tablespoons cornstarch 
1 can pineapple, drained 
1 can of coconut milk 


On top: 
300 g of a thick Greek yogurt 



Grease the cake tin with butter. 
Preheat oven to 160 C. 

Mix biscuits and shredded coconut in the food processor, add sugar. Combine thoroughly with melted butter - you should get the consistency of wet sand. Press mixture onto bottom and up sides of baking tin. 
Bake for about 5 minutes. Leave aside for cooling.  

Reduce oven temperature to 120 C. 

Blend the pinaepple in the food processor. 
Open the can of coconut milk, collect a thick cream from the top - the rest of the milk you can use ex. to make a curry. 

In a large bowl combine cream cheese and mascarpone - both should be in room temperature. Add the potato starch, condensed milk (put aside a few tablespoons - use them for the topping of the cheesecake), Add eggs 1 at a time, beating a while after each addition. 

At the end, add pineapple mousse and coconut cream. Blend briefly. 

Pour filling into crust. 
Bake for about 2 hours at 120 C, the center of the cheesecake should be set and the sides slightly browned. 

Cool down the cheescake with the oven door open. 

Mix Greek yogurt with th rest of condensed milk, put the mixture on the top of already cooled cheescake.
Gently cut with the knife around the edge of the baking tin, take off the rim and put the cheesecake in the refrigerator - preferably overnight. 




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam to połączenie smakowe. Ten sernik wygląda niebiańsko. I ta dekoracja... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananas jest moim ostatnim uzaleznieniem!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jak cudownie się prezentuje ten sernik!
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, piękne - faktycznie połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam serniczek o takim smaku i faktycznie to pyszne połączenie.:)
    Piękny jest u Ciebie.POzdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to raczej nie Twoja wariacja tylko kopia :)
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_pina_colada/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaznaczyłam, iż jest to "lekko zmodyfikowany przepis z Kewstii Smaku" co jest prawdą - zrobiłam inny spód. Reszta jest oczywiście przepisem Asi z Kwestii Smaku, czego w żaden sposób nie próbuję ukrywać :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!