Chwilo trwaj!
'Teraz' jest moją ulubioną porą roku, moim u l u b i o n y m czasem. Rozglądam się wokół siebie z nietypową, nawet jak na mnie, zachłannością, chłonę kolory, zapachy, ciepło. Chciałabym zobaczyć to wszystko, zanim minie, a mija tak szybko, za szybko.
Cały świat w bieli i różu, pod nogami płatki i na drzewach. Na wietrze. Najbardziej lubię takie ZUPEŁNIE BIAŁE, same patyki i biel kwiatów. I magnolie. Nie tylko białe.
Smutno, że patrzeniem nie zatrzymuję obrazu. Jak kadru. Smutno że drzewa coraz zieleńsze i że ten najpiękniejszy PROCES jest taki krótki. Nie zamykam oczu.
A ciasto m a r c h e w k o w e, najlepsze o tej porze właśnie. Z młodych, super s ł o d k i c h marchewek.
Zróbcie sobie do kawy. Przepycha!
Ciasto marchewkowe, najlepsze.
(inspiracja - przepis Doroty z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany przez mnie)
Na tortownicę o średnicy 20 cm.
Suche składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 - 4 goździki, utłuczone w moździerzu
3 - 4 kulki ziela angielskiego, utłuczonego w moździerzu
szczypta soli
Mokre składniki:
2/3 szklanki oleju roślinnego
2 jajka, roztrzepane
1 i 1/2 szklanki startej na średnich okach marchwi
1/2 szklanki drobno pokrojonego ananasa
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
* opcjonalnie. Ciasto piekłam dwa razy, raz z orzechami, za drugim razem je pominęłam. Obie wersje wychodzą równie dobre, to już zależy od Was i od tego czy lubicie orzechy :)
Łączymy suche z mokrymi, mieszamy starannie drewnianą łyżką.
Dodajemy marchewkę, ananasa i (opcjonalnie) orzechy, mieszamy.
Pieczemy ok 45 - 60 min (sprawdzamy patyczkiem po 45 minutach. Moje ciasto piekłam godzinę, wszystko zależy od piekarnika).
Krem z serka philadelphia:
125 g serka philadelphia (jedno małe opakowanie)
30 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
Kremem smarujemy całkowicie wystudzone ciasto.
Oprószamy cynamonem.
• • •
(Inspiration - recipe from this blog, modified by me)
For the cake tin with a diameter of 20 cm.
Dry ingredients:
1 cup flour
2/3 cup sugar, preferably brown sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
3 - 4 cloves ground in a mortar
3 - 4 balls of allspice, ground in a mortar
pinch of salt
Moist ingredients:
2/3 cup vegetable oil
2 eggs, beaten
1 and 1/2 cups shredded carrots
1/2 cup finely chopped pineapple
1/2 cup chopped walnuts *
Then combine dry and wet ingredients, mix thoroughly with a wooden spoon.
Add the carrots, pineapple, and (optionally) nuts, stir well.
Bake for about 45 - 60 minutes (check after 45 minutes with a skewer. I baked mine for about an hour, it all depends on the oven).
Philadelphia frosting:
Philadelphia cheese 125 g (one small packet)
30 g soft butter
3 tablespoons caster sugar
Smear the cream cheese frosting on the cold cake.
Sprinkle with cinnamon.
Brzmi pysznie! A wiesz, ze ja jeszcze marchewkowego nie jadlam? Wstyd ! :)
OdpowiedzUsuńNo jakże to! Kupuj marchewkę Kochana i do dzieła! :-*
UsuńJak ja kocham ciasta marchewkowe<3 A Twoje wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńAngie, ja właśnie też pokochałam! Upiekłam już dwa pod rząd i nie potrafię się nim najeść, p y c h o t a !
Usuńehhh rozmarzyłam się!
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńMagiczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto ,pyyyszne :-)
OdpowiedzUsuńyeezy boost 350 v2
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
steph curry shoes
golden goose sneakers
longchamps
yeezy boost 350 v2
nike shox for men
yeezy 350
calvin klein underwear
supreme new york
t4b07o0v14 o6n30w0v94 f0c12i2q80 u9n41q0r82 n3j45i4k16 x2t64t2o75
OdpowiedzUsuń