niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik kajmakowy.



Po serniku na zimno, przyszedł czas na ten prawdziwy. 
Przepis od Liski okazał się fantastyczny na mój sernikowy debiut, wbrew moim obawom, wcale nie za trudny w wykonaniu. 
Jako że to 'ten pierwszy', nie obyło się bez kilku podstawowych błędów :) Mądry polak po szkodzie, kompendium sernikowe Doroty, skądinąd genialne!, przeczytałam mając już kawałek, (bynajmniej nie pierwszy) sernika na talerzu...
Cóż, troszkę za bardzo napowietrzyłam masę podczas ubijania, przez co sernik podczas studzenia trochę mi popękał... Na szczęście zamaskowałam polewą i w niczym mu to uroku nie ujęło. 
W każdym razie, jeśli jesteście sernikowymi debiutantami, naprawdę polecam do przeczytania, mnie tekst ten bardzo pomógł w zrozumieniu i s t o t y tego cudnego deseru. 

:)

A sernik smakował wybornie! 
Słodko - słony, kruchy spód, delikatny sernikowy środek, kajmak na wierzchu i chrupkie migdały......

Bardzo polecam! 





Sernik kajmakowy. 
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Źródło przepisu - White Plate/

Na spód:

80 g kruchych ciasteczek maślanych /np Petit Beurre/
50 g solonych orzechów ziemnych
30 g masła
1 łyżka cukru



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki spodu mielimy w malakserze, wykładamy masę na spód, wyrównujemy powierzchnię płaską łyżką. 
Pieczemy ok 8 - 10 minut. 



Masa serowa:

600 g sera trzykrotnie mielonego
400 g /jedna puszka/ masy krówkowej / kajmaku
50 g miękkiego masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej



Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ok 230 g kajmaku /reszta będzie potrzebna do zrobienia polewy /, ucieramy na gładką masę. 
Dodajemy jajka, łyżkę mąki i, stopniowo, ser. 
(Uwaga! Nie ubijamy jajek zbyt długo! Sernik za bardo się napowietrzy, a podczas pieczenia najpierw urośnie, a potem opadnie i popęka...)

Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika ( zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 st. C ).
Pieczemy ok 50 min. Jeśli wierzch sernika za szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Mi na szczęście taka sytuacja nie grozi, mam gazowy piekarnik z dolną grzałką... :)

Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. 
Wyjmujemy, gdy zupełnie ostygnie. 




Polewa:

170 g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła



W małym garnuszku podgrzewamy masę kajmakową z mlekiem - aż składniki się połączą a  masa będzie płynna. 
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. 

Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ostudzonego sernika. 
Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. 




Smacznego!







13 komentarzy:

  1. Sernik kajmakowy jadłam do tej pory tylko raz i pamiętam, że smakował fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z ulubionych:) piękne wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brazil chanel Bag
    I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
    Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own
    site and want to find out where you got this from
    or just what the theme is called. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojoj to co dla mnie i tylko dla mnie więc zapisuje i pewnie sobie i tylko sobie upiekę :P

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie mój faworyt na te świeta! Aż nie moge patrzeć na fotki i na tą masę! pyychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy jeszcze takiego nie jadłam, już wiem co zrobię przez weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale! Uwielbiam serniki. :)
    Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Majanko, kto jak kto, ale jak już mnie "sernikowa mistrzyni" komplementuje to znaczy że naprawdę ładny mi wyszedł :))
      Buziaki Kochana! :**

      Usuń
  8. witam:) sernik jest przepyszny, ostatnio zrobiłam, ale niestety spód wyszedł zbyt kruchy :/ co rozbić aby następnym razem "kruszonka" bardziej się związała? Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! :) Spróbuj może wystudzić podpieczony spód, zanim wlejesz do niego masę serową, powinno pomóc :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. Wykorzystaliśmy twój przepis w naszej restauracji i klienci byli zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!