poniedziałek, 14 stycznia 2019

Czekoladowy budyń jaglany z leśnymi owocami • WERSJA ZIMOWA • co u mnie?



Kochani! Czy ktoś jeszcze śledzi tego bloga...? ;'-) 
Rany, jak dawno mnie tu było. Raz po raz pojawia się chęć powrzucania Wam zaległych przepisów, chociaż gołych, "saute" bez żadnego komentarza z mojej strony.... 
C z a s  czas czas. A raczej jego ustawiczny brak i wieczne życie w niedoczasie bardzo skutecznie zepchnęły bloga na ostatnie miejsce - na długiej liście priorytetów. 

A że doba się nie rozciąga - efekty są takie jak widać. Kontentu brak. 

Cóż, nie ma na to usprawiedliwienia. 
Pracuję sporo dla różnych restauracji, i jak najbardziej wciąż zajmuję się fotografią kulinarną. jeśli jesteście ciekawi moich realizacji, tutaj portfolio - zajrzyjcie. 


Ciągle mam też wrażenie, że żyję w międzyczasach i w interwałach - mniej więcej trzy miesięcznych :) Od wyjazdu do wyjazdu, a pomiędzy - zapieprz. W tym zapieprzu odnajduję się chyba całkiem nieźle, choć jako żem tylko ludziem - zmęczenie doskwiera nawet robiąc najciekawsze rzeczy. 
A robię całkiem sporo. 
Wciąż treningi grupowe i personalne (to baza mojej codzienności) & diety. 
Wciąż Rebel Skin, którego zdążyliśmy już przyzwoicie rozkręcić i cały czas nam nim pracujemy. 

https://rebelskin.pl

Cóż, za chwilkę szykujemy kolejny wyjazd, a tymczasem, łapcie pierwszy z zaległości które trzymam do publikacji. 
Korzystajcie, pudding jest pyszną opcją na węglowodanową kolację <3 






GORZKIE KAKAO • BORÓWKI AMERYKAŃSKIE • JEŻYNY 
Czekoladowy budyń jaglany z leśnymi owocami. 
(porcja dla czterech osób) 


100 g kaszy jaglanej ( *1 woreczek
ok 250 - 300 g mleka ( *roślinnego np. migdałowe, laskowe, albo ewentualnie krowiego
3 - 4 łyżki ksylitolu ( *do smaku
1 cukier z prawdziwą wanilią (albo ziarenka wyłuskane z laski wanilii) 
1 łyżka masła 
2 łyżki ( *albo więcej ) gorzkiego kakao

Do podania: 
100 - 200 g jeżyn / malin (mogą być mrożone) 
200 g borówek amerykańskich 


Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Kasza musi być całkowicie miękka. 
Ugotowaną, gorącą jeszcze kaszę przekładamy do miski, wlewamy mleko, dodajmy ksylitol, kakao, masło i wanilię (albo cukier z wanilią) miksujemy ręcznym mikserem na bardzo gładką masę (3 - 4 minuty miksowania na wysokich obrotach). 

Budyń przekładamy do miseczek. 

Na wierzchu układamy jeżyny i borówki, możemy posypać dodatkowym kakao.
Budyń jest pyszny zarówno zaraz po przygotowaniu (na ciepło) jak i po kilkugodzinnym schłodzeniu. 


Smacznego! 

21 komentarzy:

  1. Zdjęciami wygrałaś wszystko. Są niesamowicie... smakowite. Poza tym uwielbiam budynie, także trafiłaś w me gusta :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Teraz pozostaje tylko wypróbować przepis <3
      Ściskam! Nat.

      Usuń
  2. To prawda, zdjęcia genialne! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda, jakby przymrozek je dopadł :)
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, hahah idealnie się wpisują w konwencję "zimową" :)

      Usuń
  4. Fantastyczna kolacja. Pudding z kaszy jaglanej miałam okazję już jeść :-D ale ten na Twoim zdjęciu to mistrzostwo! ❤ Pięknie wygląda 😍 A wiem,że jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewciu - dziękuję! <3 Ściskam i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pyszna, zdrowa i pełnowartościowa przekąska, muszę wypróbować! Staram się jeść zdrowo ale niekiedy pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa więc zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    i piekę dla swojej rodziny coś wyjątkowego. Serdecznie polecam bo wiele z tych przepisów juz na stałe zagościło w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak podany budyń każdemu przypadnie do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do takiego czekoladowego budyniu na pewno będzie pasowało masło orzechowe. Ja najbardziej lubię masło z orzechów laskowych. Połączenie masła orzechowego z czekoladą tworzy bardzo oryginalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Amazing Post, I really like your post. If any YouTube users need help regarding youtube.com/activate then they can contact us.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki budyń bardzo łatwo zrobimy w blenderze. Ja często używam blendera, ponieważ przygotowanie potraw jest bardzo szybkie, a zmywania jest mało.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne informacje, nie wiedziałem o tym.
    ____
    https://euro-nort.pl/profesjonalne-oswietlenie-drogowe/

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna strona urokimilosne-opinie.blogspot.com bardzo polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Use your Microsoft account through office.com/setup for everything you want to with Microsoft 365. Create an account or use the account of services such as OneDrive, Skype, Outlook, or Xbox Live. Use the site microsoft365 com setup to download and install microsoft365.com/setup that will allow you to use multiple apps like Word, Excel, OneNote, PowerPoint, or more.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!