niedziela, 27 stycznia 2013

Szaszłyki z dorsza atlantyckiego.





Spontaniczny pomysł na dorsza, zalegającego w czeluściach zamrażarki :)
Do tego czerwona papryka, cukinia i… już!


Polecam :)





Szaszłyki z dorsza atlantyckiego.
/porcja dla dwóch – trzech osób/

ok. 300g dorsza atlantyckiego /z powodzeniem można też użyć np. łososia/
1 niewielka cukinia
1 czerwona papryka
suszone zioła prowansalskie
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
oliwa z oliwek

skórka otarta z ½ cytryny, do posypania
ryż basmati, do podania
patyczki do szaszłyków :)


Piekarnik nagrzewamy do 180st. C.

Rybę myjemy, suszymy papierowymi ręcznikami, oczyszczamy z ości, solimy. Kroimy w grubą (ok. 3cm) kostkę.
Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy wzdłuż na wąskie pasy (użyłam do tego obieraczki do warzyw).
Paprykę kroimy na kawałki.

Wszystkie składniki nabijamy naprzemiennie na patyk, ‘zwijając’  wstążki z cukinii (najlepiej zobaczycie to na zdjęciu), posypujemy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą. Opcjonalnie można skropić szaszłyki odrobiną soku z cytryny.
I do piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe szaszłyki posypujemy skórką z cytryny.
Podajemy z ryżem.


Smacznego!





6 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wyglądają:) szaszłyków z rybą jeszcze nie jadłam, najczęściej robię jakieś mięsko z warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm..spontaniczne, a jakie okazałe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jak pysznie! A zdjęcia Nat rewelacja, jak zawsze :)
    Ściskam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia cudowne jak zwykle a i przepis wygląda na taki do przyswojenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeden z najwspanialszych spontanicznych pomyslow, jakie ostatnio widzialam! Az sie prosi, by wykorzystac.

    OdpowiedzUsuń
  6. dorsza jeszcze nie jadałam ;/ ale te szaszłyki wyglądają smakowicie na tych zdjęciach aj :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję Wam za odwiedziny i feedback w postaci komentarzy :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie!