niedziela, 29 maja 2011

Bo cóż to za maj bez szparagów!? S z p a r a g i zielone. I grillowania pierś z kurczaka. Z kieszonką pełną przypraw.




Jak niesamowicie  f o t o g e n i c z n e   są szparagi!
Robienie im ‘sesji zdjęciowej’ było prawdziwą przyjemnością!

Bo co za maj bez szparagów?
Apel do wszystkich, którzy jeszcze w tym roku ich  nie przyrządzali / nie jedli – musicie koniecznie tą stratę nadrobić!
Bo warto – naprawdę warto :)

Zdecydowanie bardziej lubię zielone.
Są delikatniejsze, mniej zdrewniałe i … chyba bardziej mi się podobają /tak ze strony czysto estetycznej/.
Moje szparagi podałam gotowane na parze, w towarzystwie grillowanej piersi z kurczaka.




Szparagi z bułką tartą i masłem
/dwie porcje/

1 pęczek zielonych szparagów
2 – 3 łyżki bułki tartej
2 pełne łyżki masła

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki.

Jeśli gotujemy na parze: w garnku /najlepiej wysokim i wąskim/ zagotować wody na dnie, wstawić szparagi do koszyczka do gotowania na parze ‘główkami do góry’. Gotujemy 5 - 7 minut.

Jeśli gotujemy szparagi w wodzie: wody musi być na tyle dużo, żeby zakrywała niemal całe szparagi – wystawać może 1 – 2 cm szparagowych główek /’dojdą’ na parze/. Gotujemy ok. 3 minut.
Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i lekko ją zasmażyć. Jeśli jest za sucha, dodajemy więcej masła.

Ugotowane szparagi podawać na ciepło, polane bułką tartą z masłem.



Grillowania pierś z kurczaka. Z kieszonką pełną przypraw

1 podwójna, duża pierś z kurczaka
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pikantnej przyprawy do kurczaka /waszej ulubionej/
2 – 3 łyżki mieszkanki przypraw do mięsa /*użyłam gruboziarnistej, którą roztarłam wcześniej w moździerzu/
świeżo mielony kolorowy pieprz



Piersi z kurczaka rozdzielić i każdą z nich dodatkowo przeciąż w poprzek na 2 części /daje nam to cztery znacznie cieńsze i łatwiejsze w grillowaniu kawałki/.
Każdą z tak przygotowanych części naciąć nożem w poprzek, tworząc dość głęboką ‘kieszonkę’. Do kieszonki nałożyć potłuczoną mieszankę przypraw, zamknąć i włożyć tak przygotowane mięso do miski.
Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka i pieprzu przyrządzamy marynatę. Wlewamy ją do miski z mięsem i dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki na min 1 godzinę /im dłużej poleży tym mięso będzie lepsze, dlatego naprawdę warto przygotować sobie kurczaka już wcześniej/.

Tak przygotowane piersi z kurczaka smażymy na patelni grillowej lub.. grillu :)
Podałam je ze szparagami i sosem czosnkowym*

Sos czosnkowy

150 ml śmietany 18%
1 łyżeczka majonezu
1 – 2 ząbku czosnku, przeciśniętego przez praskę
bazylia, oregano /lub inne zioła/
sól i pieprz do smaku

Wymieszać wszystkie składniki :)


Smacznego!